Het beste wat je kunt doen om je kind meer te laten lezen is samen plezier beleven aan lezen. Dat gaat geweldig met samenleesboeken. Jullie lezen dan om en om een stukje van één of meerdere regels. Het verschil met een gewoon kinderboek is dat in een samenleesboek verschillende rollen zijn die zijn weergegeven door een ander lettertype. De tekst van de ene rol is moeilijker dan van de andere rol. Jullie bepalen samen van te voren wie welk personage vertolkt. Met samenleesboeken leer je jouw kind zelf lezen.
Gezellig knus bij elkaar zitten en samen lezen versterkt jullie band en zorgt voor leesplezier. Met mijn Wild Cooky las ik al vele samenleesboeken. Ik deel graag onze favoriete samenleesboeken met je zodat jij ook een fijn moment met je kind kunt beleven.
Kies samen met je kind een leuk samenleesboek hieronder. Het AVI leesniveau is er waar mogelijk bijgeschreven. Laat dit niet de doorslag geven, kies vooral een boek dat je kind er leuk uit vindt zien.
Samen lezen met de Zoete Zusjes, Hanneke de Zoete
Voor de liefhebbers van de Zoete Zusjes die net begonnen zijn met zelf leren lezen is het samenleesboek (toneellezen) geschreven door Hanneke de Zoete een aanrader. Lees samen met twee tot vijf personen deze vier korte verhalen over de belevenissen van Janna en Saar.
Mocht je kind na het lezen van Samen lezen met de Zoete Zusjes helemaal dol zijn op dit tweetal, dan zijn er nog volop andere boeken over de twee Zoete Zusjes te vinden.
Oma Bellenblaas, Margriet Breet
Deze vrolijke kaft sprak mijn dochter meteen aan en dus lazen we samen het avontuur over Jesse en zijn bijzondere oma. Ze maken samen leuke uitstapjes terwijl Jesse bij oma logeert. Oma vergeet soms dingen en dat vindt Jesse eigenlijk wel grappig. Maar vindt Jesse het nog steeds zo grappig als oma iets gevaarlijks doet? Lees het zelf in het samenleesboek Oma Bellenblaas van Margriet Breet.
AVI E4
Het kleine draakje Kokosnoot op zoek naar Atlantis, Ingo Siegner
Heb je al eens kennisgemaakt met het draakje Kokosnoot? Wij zijn echt dol op dit schattige draakje. Het kleine draakje Kokosnoot op zoek naar Atlantis van Ingo Siegner werd dan ook verslonden. In dit samenleesboek gaan draakje Kokosnoot, zijn vriendinnetje Matilda en zijn vriendje Oskar met een speciaal voertuig op zoek naar de verzonken stad Atlantis.
In dit boek komen ook in de makkelijke tekst wel eens wat lange woorden voor. Laat je daar absoluut niet door weerhouden. Het boek is te leuk en te spannend om het daarom niet te lezen!
Bungelend aan een staartje samenleesboek, Geronimo Stilton
In het eerste Stilton samenleesboek Bungelend aan een staartje gaat Geronimo naar de Himalaya nadat hij die opdracht van zijn vriend Professor Volt heeft gekregen. In de Himalaya heeft hij een bijzondere ontmoeting met … een yeti. Wie of wat dat is ontdek je in dit spannende Geronimo avontuur.
Elke pagina bevat korte stukjes voor een beginnende lezer. Het verhaal is verder grotendeels voor de voorlezer. Toch is dit absoluut een leuk boek om samen te lezen en te genieten van dit avontuur.
AVI M3
Let op: er is ook een niet-samenleesboek versie van dit verhaal.
Hoe vang je een mummie? samenleesboek, Geronimo Stilton
Is jouw kind ook zo dol op de razend populaire boeken van Geronimo Stilton? Er is ook de samenleesversie van Hoe vang je een mummie? van Geronimo Stilton.
Als ouder lees je het grootste gedeelte en op elke pagina is ook een stukje geschreven dat een beginnende lezer voor zijn rekening kan nemen.
Als er een geheimzinnig pakket bezorgd wordt waarin de mummie van een Egyptische prinses blijkt te zitten, begint er een groot avontuur.
AVI M3
Let op: er is ook een niet-samenleesboek versie van dit verhaal.
Naar het dak van de wereld, Li Lefébure
Als er een boek is dat je absoluut samen zou moeten lezen, dan is het dit boek wel! Dit Raaf en Papegaai samenleesboek Naar het dak van de wereld is namelijk echt uniek onder de samenleesboeken.
De teksten zijn opgedeeld in 3 leesniveaus. Elk leesniveau is met een ander lettertype aangegeven (1 jaar, 2 jaar en 3 jaar leesonderwijs) en representeert een ander karakter. Als je kindje nog niet zelf kan lezen is het ook een geweldig boek om bij weg te dromen.
De illustraties in dit boek zijn paginavullend en werkelijk schitterend! Dit boek is wat mij betreft een kunstwerk onder kinderboeken. Niet alleen om de bloedmooie illustraties maar zeker ook om het geweldige verhaal en het educatieve aspect.
Je ontdekt in dit boek meer over de natuur van de Himalaya. Maak kennis met dieren zoals de rode panda en de gier.
Voor mijn Wild Cooky was dit boek ook nog eens een leuke voorbereiding op onze reis naar Nepal.
Naar de verre vlakte, Li Lefébure
Raaf en Papegaai vliegen helemaal naar Australië. Ze ontmoeten daar een diertje dat zijn moeder kwijt is. Dit kleine dier wordt door Raaf en Papegaai geholpen met zoeken. Onderweg komen er allerlei andere dieren op hun pad.
Naar de verre vlakte van Li Lefébure is het tweede geweldig samenleesboek van Raaf en Papegaai. Er zijn drie leesniveaus net als bij “Naar het dak van de wereld”.
Het leuke is dat deze boeken eindigen met wat weetjes en een quiz.
Naar de bron van de Nijl, Li Lefébure
Het houdt niet op. Ook dit deel van Raaf en Papegaai waarin ze op zoek gaan Naar de bron van de Nijl, is meer dan de moeite van het lezen en bewonderen waard!
De opzet is hetzelfde als de twee eerdere boeken in de serie samenleesboeken van Raaf en Papegaai: 3 leesniveaus, prachtige illustraties, boordevol weetjes en een quiz.
Deze keer leer je van alles over een deel van het Afrikaanse continent. Raaf en Papegaai ontdekken dat er eigenlijk twee bronnen van de Nijl zijn en krijgen weer nieuwe dierenvrienden.
Naar de laatste wildernis, Li Lefébure
Voor de echte toekomstige wereldreiziger kan ook dit vierde samenleesboek van Raaf en Papegaai niet in de boekenkast ontbreken.
Droom jij er ook wel eens van het Noorderlicht te zien? In het boek Naar de laatste wildernis krijg je alvast een voorproefje. Raaf en Papegaai reizen af naar Lapland waar Papegaai wordt gestoken door een mug. Daarna gaan de twee op zoek naar een kruid tegen de jeuk en ontdekken de schoonheid van Lapland.
Sta je al klaar met je rugzak om naar het hoge noorden te vertrekken? De reiskriebels waren bij ons in elk geval volop aanwezig na het lezen van dit mooie boek.
Naar het land van de rijzende zon, Li Lefébure
In 2019 kwam ook het vijfde samenleesboek van Raaf en Papegaai uit. Die konden we natuurlijk niet overslaan.
Deze keer speelt het avontuur zich af in Japan. Raaf en Papegaai gaan naar het land van de rijzende zon. Vanuit de lucht zien ze het roze van de bloesem en ze vragen zich af het gerommel dat ze horen de buik van Raaf is of …
De illustraties in dit boek zijn werkelijk adembenemend mooi. Misschien nog wel mooier dan in de andere vier samenleesboeken.
Mijn Wild Cooky en ik hopen eigenlijk dat er snel weer een zesde deel zal komen. 😉 Wij kunnen geen genoeg krijgen van deze samenleesboeken!
Koe, kip en kat zijn het zat, Berdie Bartels
Dit boekje valt eigenlijk onder de toneellezen boekjes. Dit is ook een vorm van samenlezen. Ik neem dit boek toch in deze lijst op, omdat Koe, kip en kat zijn het zat al snel door een beginnende lezer gelezen kan worden en echt zo leuk is!
Mijn Wild Cooky vindt dit boek echt hilarisch! Koe, kip en kat zijn het namelijk helemaal zat om te werken voor de boer. Ze willen veel liever spelen. Ze gaan protesteren en schrijven het protestbord met de poep van koe!
AVI M3
Nog meer boeken voor beginnende lezers over dieren lees je in dit artikel.
De dieren gaan los, Sanne de Bakker
Is jouw kind net als mijn Wild Cooky dol op dieren en dierentuin?
De dieren gaan los van Sanne Bakker is een spannend avontuur en tegelijk een mooie aanleiding voor een filosofisch gesprek over ondere andere het leven van dieren in een dierentuin en rechten van dieren.
Puck en Fien gaan met hun vader een dagje naar de dierentuin. Na het bezoek zijn ze een beetje verdrietig omdat alle dieren in een kooi zaten. Ze willen de dieren gaan bevrijden. Is dat een goed plan?
AVI M4 – AVI M5
De kluts van Kip, Berdie Bartels
Ook deze titel van Berdie Bartels valt onder de boeken waar mijn Wild Cooky heerlijk om kan lachen.
In de kluts van Kip is Kip Zonderkop de kluts kwijt. Kip weet eigenlijk niet wat een kluts is en gaat op onderzoek uit.
In dit boek staan meerdere uitdrukkingen en gezegden, zoals rommelkont en in de maling nemen. Een taalkundig uiterst leerzaam boekje dat ook nog eens echt grappig is. Een dikke aanrader dus!
AVI E4 – AVI E5
Vos en Haas – Het land van de Nijl, Sylvia Vanden Heede
Ken de je geweldige boeken over Vos en Haas? In Het land van de Nijl neemt Rob als reisleider Vos en Haas mee naar Egypte waar ze allerlei feiten en weetjes over het oude Egypte te weten komen.
Voor elk kind dat dol is op alles dat met Egypte te maken heeft of meer wil weten over mummies, is dit boek een geweldige keus.
Het boek kan al voorgelezen worden aan kinderen vanaf een jaar of 4. Kleuters die al wat interesse hebben in letters, kunnen mee helpen zoeken naar woorden als Vos, Haas en Mummie. Die woorden zijn in een andere kleur gedrukt.
Dit boek is dus niet een standaard samenleesboek, maar wel een boek waar je echt actief samen van kunt genieten. Ik kon het daarom niet laten om dit interessante boek toch hier te noemen. 😉
Van welk samenleesboek genoten jullie het meest? Deel met ons jullie ervaring of een boek dat wij nog niet kennen!
Een aanrader is ook om verder te lezen in kinderboeken van de serie Tijgerlezen!
Wil je ook samen met je jonge kind rekenen? Geniet dan samen van de rekenprentenboeken.