Loop je met het geweldige plan rond om met een camper te gaan reizen? Met deze tips kun je goed voorbereid een camper kopen en maak je van jouw droom werkelijkheid.
Bepaal je budget voor een camper
Een hele logische eerste stap is het vaststellen van je budget. In elke prijscategorie is wel een camper te vinden of te bouwen.
Denk bij het vaststellen van je budget en het zoeken naar een geschikte camper, ook aan eventuele accessoires die je nog nodig zult hebben voor de camper. Denk hierbij aan een fietsendrager, oprijblokken, stoeltjes, tafeltje maar ook aan potjes, pannetjes en ander grut.
Welk rijbewijs voor de camper?
Voor de keuze van de camper van je dromen zijn eigenlijk twee rijbewijzen van belang.
Rijbewijs B of C(1)
Met rijbewijs B mag je een auto of camper besturen tot een maximaal gewicht van 3500 kg. Als het gewicht hoger is dan 3500 kg dan heb je een vrachtwagenrijbewijs nodig. Zie ook de toelichting over rijbewijzen van de rijksoverheid.
Het rijbewijs C1 wordt ook wel een camperrijbewijs genoemd. Dit rijbewijs heb je nodig als je een camper wilt besturen met een gewicht tussen de 3500 en 7500 kg. De ANWB geeft meer informatie over dit C1-rijbewijs.
Een hoger gewicht van de camper betekent ook dat je niet altijd overal in mag rijden. Op de weg kom ik soms verkeersborden tegen met “gesloten voor zware voertuigen”, zoals hiernaast. Regelmatig ook met 3,5t (3500 kg). Dit hoeft niet erg te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden.
Check bij de aankoop zeker het gewicht. Een camper met bijvoorbeeld een massa rijklaar van 3300 kg zorgt er voor dat je eigenlijk bijna geen eigen spullen (of passagiers) meer mee kunt nemen.
Weeg de camper ook zeker voor vertrek met alle spullen en passagiers. Dit kan vaak bij een vuilwerkingsbedrijf tegen een kleine vergoeding.
Afmetingen camper
Ook de afmetingen van de camper (lengte, breedte en hoogte) zijn iets om rekening mee te houden.
Een standaard langsparkeren parkeerplaats is in Nederland 6m x 2,5m. Wat ruimte voor in- en uitrijden is ook wel fijn, dus met een auto langer dan 5,5m wordt het al wat krap.
Langs de kust in Zuid-Europa kom ik regelmatig hoogtebeperkingen (van bijvoorbeeld 2m) bij de parkeerplaatsen tegen. Ook bij parkeergarages is dit meestal het geval. Daardoor vallen al regelmatig wat plekken langs de kust af. Gelukkig zijn er wel mooie stille plekken te vinden.
Een brede camper is lastig in smalle straatjes in pittoreske dorpjes of op slingerende bergweggetjes.
Slaapplaatsen en zitplaatsen in de camper
Twee ontzettend belangrijke onderdelen in de camper zijn het aantal zitplaatsen met gordel en het aantal slaapplaatsen.
Iedereen zal veilig in de gordel moeten kunnen zitten en een autostoeltje voor een kind moet ook in de camper passen en veilig gemonteerd kunnen worden.
Als je voor langere tijd op reis gaat, dan is het fijn als je vaste slaapplaatsen hebt. Dan hoef je niet elke dag de camper om te bouwen als je wilt gaan slapen.
Een eethoek waar je met het hele gezin een spelletje kunt doen of eten, is ook fijn, zeker bij kouder of natter weer.
Grote gezinnen kunnen uitkijken naar een geschikte alkoof-camper, die vaak slaapplaatsen heeft voor 6 of 7 personen. Twee slaapplaatsen bevinden zich, bij dit type camper, boven de bestuurderscabine. Een mogelijkheid is ook om een daktent op de camper te installeren.
Zoektocht naar de camper
Nieuwe campers kun je vinden bij de verschillende camper- en caravandealers.
Voor een tweedehands camper of een voertuig om om te bouwen tot camper kun je in elk geval zoeken op de volgende websites:
Via via is ook een goede manier of via facebookgroepen zoals Travelicious Families.
Wil je een camper kopen in Duitsland? Dan is ook de website Mobile.de goed om in de gaten te houden.
Technische staat van de camper
Bovenal is het natuurlijk belangrijk dat de technische staat van de camper goed is. Je gaat immers de weg op met je huis. Het is niet leuk om je huis bij een garage achter te laten, weet ik uit (iets teveel) ervaring. 😉
Voordat je de camper koopt doe je zelf al een grondige check. Gebruik daarbij bijvoorbeeld de zeer uitgebreide checklist van Camperverzekerd (checklist camper kopen). Zeer uitgebreid vind ik ook het artikel met aankooptips van Camperpunt.
Maak een flinke proefrit. Luister en voel daarbij goed of alles soepel klinkt en loopt.
Denk er ook aan de camper te controleren op eventuele vochtproblemen.
Daarnaast is het handig om een onafhankelijke aankoopkeuring te laten doen. Mijn ervaring met het bedrijf MijnAutocoach was erg slecht, maar ook Dekra doet keuringen of je kunt natuurlijk iemand die je vertrouwt met flinke technische kennis de camper laten keuren.
Volg je gevoel
Niet geheel onbelangrijk is dat je wilt dat de camper als jouw thuis voelt. Jouw gevoel bij de camper moet dus zeker goed zijn. De verlichting doet veel, maar ook de gebruikte materialen.
Ik koos ook om deze reden ervoor om zelf mijn camper te bouwen zodat het echt als mijn huis voelt.
Als je direct verliefd bent op een camper, zorg dan dat je ook voldoende aandacht besteed aan de technische staat van de camper.
Ervaringen met een camper kopen van campergezinnen
In het eerste artikel van deze serie, over de voor- en nadelen van het reizen en/of wonen in een camper, maak je kennis met een aantal gezinnen. Zij delen hier ook hun ervaring met het aanschaffen van een camper.
Lees hier waarom ze voor een camper kozen, of ze eerst gehuurd hebben of niet, waar ze op hebben gelet bij de aanschaf, welke indeling ze gekozen hebben en wat ze zouden willen veranderen aan hun camper.
Linde vertelt…
De aanschaf van de camper
Wij hebben gekozen voor een camper in plaats van een caravan omdat we niet gedurende lange tijd op 1 plek willen staan en we niet houden van een aanhanger. En (misschien nog wel het belangrijkste) dat we tijdens het rijden ook optimaal gebruik willen maken van de leefruimte van de camper.
Als eerste hebben we een camper gehuurd voor een weekend. Dat weekend hebben we ook gelijk gebruikt om meerdere campers te bezichtigen in Nederland en België. Dit weekend was voorafgegaan door een uitgebreide analyse van plussen en minnen op bijna het totale internet camperaanbod. Op de laatste dag van ons weekend hebben we onze tweedehands camper (uit 2007) gekocht.
Bij de aankoop hebben we bijna alle beginnersfouten gemaakt. We hadden niemand mee die verstand of ervaring heeft van campers. We hebben niet de hele checklijst van NKC afgelopen. We hebben geen voorbehoud opgenomen in de aankoop en we hebben niet eens onder de motorkap gekeken. Misschien was de grootste beginnersfout nog wel dat we gewoon te graag wilden. Maar toen we eenmaal een proefritje met onze toekomstige camper hadden gereden waren we (of de camper) verkocht.
Ondanks alle beginnersfouten, hebben we gelukkig een hele goede koop gedaan en zijn we nog steeds erg tevreden over onze camper.
Indeling van de camper
Mr. Blue Sky is een alkoofcamper 7 persoons camper met twee dinettes (treinzitjes) en een stapelbed. Onze twee oudste zonen sliepen op het stapelbed. Dit was een vereiste bij onze camper zoektocht. We wilden de jongens graag naast een eigen slaapplek ook een plek geven waar ze zich konden terugtrekken als ze wilden en waar ze hun speelgoed kwijt konden.
Onze jongste zoon sliep op de kleine dinette met een bedhekje. Overdag was dit een bank en ’s nachts zijn bedje. Toen we op reis gingen werd hij ’s nachts nog vaak wakker dus we wilden hem dicht bij ons houden. Wat voor ons belangrijk was is dat er twee dinette’s aanwezig waren. Aangezien Rudy gewoon aan het werken was tijdens de reis, was het belangrijk dat hij ’s avonds een werkplek binnen kon maken. Dus als de kinderen in diepe slaap waren, was er voor ons nog een dinette over om te werken. Verder heeft Mr. Blue Sky een douche en toilet, een keukentje, koelkast, verwarming, zonnepanelen en erg veel opbergruimte.
Wensen aan de camper
Als we opnieuw een camper moesten kiezen zouden de precies dezelfde kiezen. De lay-out past heel goed bij ons, hij voelt ruim aan en hij rijdt super lekker. Het enige wat we in het campergedeelte wel missen op warme dagen is een airco. En we willen graag een extra raam aan de voorkant van de alkoof en een lekkere bank zou ook fijn zijn, maar dit zijn kleine luxe dingen.
Eigenlijk willen we het aller-allerliefste een 4×4-truck die eruit ziet als een klassieke oude Engelse bus, met strakke witte moderne binnenkant en die heel soepel rijdt zonder veel onderhoud; we blijven nog even zoeken naar dit pareltje 🙂
Elsje vertelt…
De aanschaf van de camper
De koop van onze camper was heel spontaan. Elsje zag via via een verkoopberichtje op Facebook en heeft bij Joep aangedrongen op een bezichtiging. Zonder ervaring en kennis besloten we dat dit de onze zou worden! Natuurlijk was deze camper ook niet superduur.
Toen ons derde kindje werd geboren waren er niet voldoende zitplaatsen en hebben we een stoel gekocht die er in kon, voor de reis werd dit een bankje. Wij willen graag dat alle kinderen in hun stoeltje met een gordel kunnen zitten. Ook hebben we voor de reis een klein bagagekarretje achter de camper gehangen voor onze kookspullen, stoelen en voorraad eten.
Indeling van de camper
De indeling lag dus al vast. We kunnen vrij weinig kanten op met 5 mensen in een 4 persoonscamperbusje. De oudste twee slapen in het hefdak, ideaal. Beneden kunnen we de extra bank uit de bus halen en er andersom inzetten. Dan kunnen we van de vaste bank een bed maken. Hier slapen Joep en Elsje. Achterin hebben we dan een hangmatje voor Wies. Dan staan de voorstoelen vol met autostoeltjes en is de rest bed.
Wensen aan de camper
Nu willen we wel een grotere camper! Inmiddels is Runo ook geboren en zijn we dus met z`n zessen. Ook zou het heerlijk zijn om niet zo veel te hoeven ombouwen, daar was een van ons (Joep) toch zeker wel een kwartier mee bezig. En dat bij aankomst en vertrek van een plekje.
En we willen graag een wc. Nu gingen we vaak wild, onderweg bij een tankstation of bij cafeetjes. Wij hadden regelmatig een poepkoffietje! Iedereen een drankje en lekker naar de wc.
Happy family vertelt…
Tijdens onze reis hebben we met onze Mercedes 609D verschillende communities en eco villages bezocht, waar we een week tot een maand verbleven. We hebben gekozen voor een bus, omdat we ons huis dan altijd bij ons hebben. Het is fijn, praktisch en our way of being on the road.
Onze Green Goddess heeft een vast bed met veel bergruimte eronder en in de verschillende verrijdbare bakken zitten boodschappen, gereedschap, schoenen en schoolspullen. Daarnaast kunnen we onze tafel ombouwen tot bank/bed, zodat we met zo’n vieren in de bus kunnen slapen als het nodig is. De favoriete slaapplek van onze zoon is op het dak in de daktent. Hier slapen voornamelijk de kinderen, of soms iemand alleen wanneer daar behoefte aan is. Het houdt het camperleven afwisselend 😉
Ons huis op wielen is perfect zoals het is. We doen het met wat we hebben.
Lori vertelt…
De aanschaf van de camper
De start is het planten van een zaadje. Een lange reis mét kinderen in een camper door Europa. Een idee dat bijna zo onwerkelijk is…maar niet als je gelooft in mogelijkheden 😉 We praten veel over het plan en wegen alle financiële opties af. We hebben namelijk onvoldoende spaargeld. We besluiten ons huis te verkopen. Het is tijd voor een nieuw pad en deze gaan we kiezen vol vertrouwen. De huizentijd was goed. Het huis verkopen we met overwaarde! We kunnen een camper kopen en de reis financieren. Onze droom wordt werkelijkheid.
De ideale camper voor ons moest in ieder geval 2 vaste bedden hebben. Voor ons en de kids. We willen niet elke nacht hoeven ombouwen. Dit is prima voor een vakantie, maar niet als je er een lange tijd in woont. Ook een toilet en douche lijkt ons belangrijk. Achteraf gezien had die douche niet gehoeven, overigens. Verder zochten we een camper zo lichtgewicht mogelijk, zodat we op B rijbewijs, beiden kunnen rijden. Een caravan hebben wij niet overwogen.
Indeling van de camper
Onze Hymer Exsis-i 614 is een compacte camper, met een dwarsbed achterin (200×160) en een groot hefbed voor (188×150). De dinette heeft een hoekbank, er is een losse klapstoel en de stoelen voorin kunnen we omdraaien. Het woongedeelte is daarmee ruim, en prettig leven tijdens regenachtige dagen. De vaste bedden hoeven we niet elke avond om te bouwen. De wc kun je ombouwen tot douche door een de klapmuur te draaien.
Wensen aan de camper
Wij hadden gekozen voor een vrij nieuwe en luxe camper. Dit hoeft helemaal niet! Een goedkopere camper was prima geweest. Als hij maar motorisch goed in orde en te vertrouwen is. Ook de douche hebben wij nauwelijks gebruikt. Om de zoveel dagen gingen wij toch naar een camping of camperplaats om een was te draaien en daar douchen is veel prettiger.
Oja, en vergeet douchen in de regen niet, of baden in een prachtig meertje 😉 Geweldig!
Sonja vertelt…
De aanschaf van de camper
De aanschaf van de camper was wel een dingetje, dat hadden we eigenlijk een beetje onderschat. We dachten zo een camper gevonden te hebben, maar het was toch best lastig. Mijn man heeft eigenlijk de keuze gemaakt om voor een Volkswagen busje te gaan, een T4, omdat die betrouwbaar en motorisch goed is en ook redelijk zuinig is in brandstof gebruik. Deze camper is makkelijk om mee in de bergen te rijden of naar steden toe te gaan.
Ik moet zeggen dat ik daar eerst best wel aan deze camper moest wennen want het is best wel klein zo met zijn vieren in een campertje. Je gaat naar landen waar het mooi weer is, dus we leven voornamelijk buiten en de camper gebruiken we om in te slapen en om in te koken.
We hebben onze camper laten checken door vriend en daarna gelijk gekocht bij een camperdealer. Dat moest ook want we gingen twee maanden later al op reis. We kochten hem in december 2018 en februari 2019 gingen we op reis.
We gingen niet voor een caravan omdat we ook graag wilden wildkamperen, dus gewoon op plekken in de natuur staan. Dat kan vaak niet met de caravan of dat is lastiger. Het is gewoon fijn dat op het moment dat je rijdt dat je alles bij de hand hebt.
Indeling van de Volkswagen T4 camper
Voorin staan de voorstoelen die je kan omdraaien zodat je ook een zitje kunt creëren om met zijn vieren in de camper te eten.
Achter de bestuurderskant zit het keukentje, met een tweespits gasfornuisje en een kraantje met een klep erop zodat je ook nog een soort van tafeltje hebt waar je toch niks op zet omdat tijdens het rijden toch gaat bewegen. Onder het kookstelletje heb je nog twee kastjes waar je je servies en dat soort spulletjes kwijt kunt, kookspulletjes en boodschapjes. Ook zit er een klein koelkastje in.
Dan heb je daarnaast, erachter, een diepe kast en de achterstoelen. Daar kunnen 2 personen zitten. De bank kun je omhoog doen. Daar zaten de kleren voor ons alle vier in en dat paste redelijk. De bank kun je uitklappen en dan heb je een tweepersoonsbed. Daarachter zat nog een kofferbak. Ook is er een hefdak met twee slaapplekken voor de kinderen.
We hadden alles aan boord behalve een toilet die we nu wel hebben aangeschaft (porta potti). We gingen vaak naar een plekje waar een restaurantje was zodat we daar naar de wc konden gaan en we wisselden het wildkamperen af met campings.
Wensen aan de camper
Ik heb een haat liefde verhouding met ons busje. Het rijdt echt hetzelfde als een auto, je parkeert heel makkelijk en is vrij zuinig. We gaan weer op wereldreis binnen nu en een paar jaar. Dan hebben we wat meer ruimte nodig. We willen nu ook een vast zitje en een vast bed in de camper zodat je niet elke dag hoeft om te bouwen. En het liefst een stapelbedje voor onze kinderen die ouder worden en meer behoefte hebben aan privacy. Bij de volgende reis willen we ook in onze camper kunnen leven.
Lodi vertelt…
Al eerder hadden we een camper gehuurd in Amerika. In 2009 reisden we ook al eens een paar weken door het westen van Amerika, toen nog alleen met onze oudste zoon en was ik zwanger van nummer twee. Toen we besloten zeven maanden naar Amerika en Canada te gaan, namen we contact op met dezelfde camper verhuur in Amerika. Hier huurden we nu een camper voor langere tijd.
De indeling en slaapplaatsen stonden vast. Er waren zes slaapplekken in de camper. Omdat de jongens erg jong waren, gebruikten we de twee slaapplekken boven in de camper niet, hier stonden kleding tassen etc. ’s Avonds legden we de jongens te slapen op het vaste bed zodat wij aan de eettafel konden zitten en zodra wij naar bed gingen bouwden we de eettafel om tot twee bedden, waar de jongens sliepen.
Wendy vertelt…
De aanschaf van de bus en ombouw naar camper
Tijdens onze reis naar Nepal kwamen we er achter dat we graag een eigen bed mee wilden op reis. Een caravan viel al snel af omdat ik dan eigenlijk verplicht op campings moet staan en ik zie mijzelf niet met een sleurhut rijden, te groot. Een nieuwe camper was voor mij te duur en een bestaande camper vond ik risicovol in verband met eventuele vochtproblemen en de indeling stond me niet aan. Zo besloot ik een bus te kopen en die zelf te gaan ombouwen.
De oude Mercedes bussen vind ik nog steeds te gek, maar het brandstofverbruik en het gewicht hielden me uiteindelijk toch tegen. Ik koos voor een Peugeot Boxer omdat ik daar een bed in de breedte in kon maken. Voor de aankoopkeuring schakelde ik een bedrijf in dat op de ANWB-website genoemd wordt. Helaas bleek al binnen enkele weken na de aankoop dat dit bedrijf, MijnAutocoach, zijn werk verre van serieus neemt. De bus bleek het ene gebrek na het andere te hebben (kapot stuurhuis, lekke uitlaat, verroeste bladveren, kapotte ruitenwissermotor, roest etc). Verschrikkelijk. En een hele dure grap.
Na enkele maanden kon uiteindelijk toch de ombouw beginnen en maakte ik er samen met mijn dochter een gezellig huisje van. Goedgekeurd door de RDW is onze bus nu officieel een camper.
Indeling van de camper
Een vast bed van 1.40 meter breed was voor mij prioriteit nummer 1. Ik wil lekker kunnen slapen en mijn Wild Cooky slaapt naast mij. Onder het bed zijn kastjes en een mini-huisje voor mijn dochter. Ze heeft daar inmiddels een eigen matrasje waar ze zou kunnen slapen als ze dat zou willen.
We hebben een ruime keuken voor de schuifdeur met een normale IKEA-koelkast waarin zelfs een vriesvak zit zodat we ijsjes kunnen maken. Ik kook met bioethanol in plaats van gas. We hebben een mini wc-hokje aan boord met een zelfgebouwd composttoilet en ruimte om alle badspullen en handdoeken op te bergen.
Naast de wc hebben we nog een zithoekje met tafeltje in de lengterichting. Zodat we ook 2 mensen extra kunnen vervoeren als dat nodig zou zijn. De voorstoelen zijn draaibaar daardoor is de leefruimte groter.
Douchen doen we op een camping of met een zwarte zak waarin het water door de zon wordt opgewarmd, bijvoorbeeld zoiets als deze solar douche.
Wensen aan de camper
Mijn grootste wens is om verwarming in de bus te hebben. Het zou toch heerlijk zijn als we in de winter niet meer met bevroren neus hoeven te ontbijten, want ook in Zuid-Spanje is het in de winter op sommige dagen best fris in de ochtend. Helaas is een standkachel inbouwen best prijzig. Verder wens ik vooral dat ik nu wel genoeg autopech gehad heb en dat we de komende jaren zonder grote problemen rond kunnen rijden. 🙂
Hoe is bij jou de aanschaf van de camper verlopen? Heb je nog tips die je met ons wilt delen? Laat het weten in een reactie hieronder of stuur een e-mailtje.
Gerelateerde artikelen vanlife:
Onderwijs tijdens wereldreis met leerplichtig kind: zó doe je dat!
De voordelen en nadelen van het reizen/wonen in een camper
Paklijst camper: neem nooit meer teveel mee!
Deze handige apps voor op reis zijn voor elke (camper)reiziger onmisbaar
Henk
Mooie uitgebreide blog, thanks. Van tevoren had je de nodige verwachtingen. In hoeverre zijn die uitgekomen?
Wendy
Dank je wel Henk! Het reizen in de camper overtreft mijn verwachtingen 😉 Het bevalt me ontzettend goed. Vandaag heb ik bijvoorbeeld een hele mooie bergrijke voortuin en wie weet wat ik morgen tref… 🙂
VerKlaproos
Een camper is al jaren een droom van me! Nog heel even sparen! ❤️☺️
Wendy
Misschien is zelf bouwen ook een optie voor jou?
Amina
Wat gaaf om een camper te hebben. Mijn man en ik zijn wel een beetje lastig, het moet allemaal dan heel luxe en lekker groot zijn. We zijn het niet gewend, hahaha. En die mooierds zijn zo ontzettend duur 😀
Wendy
In elk segment zijn er wel campers hoor. Complete campertouringcars zelfs 🙂
Lizette
Wat een fijn artikel! We dromen ervan om er eentje te kopen. In september huren we er eentje om te kijken of het bevalt. Een busje was te klein naar onze smaak maar misschien is de camper wel weer te groot om leuke kleine dorpjes te kunnen bezoeken.
Wendy
Wat leuk! Waar gaat de reis heen? Wat voor model ga je huren?
Deborah
Wauw, wat een hoop informatie staat er in je log. Er is tegenwoordig zoveel op de markt dat je door de bomen het bos niet altijd meer ziet. Het is heel belangrijk om goed te kijken wat je absoluut niet en zeer zeker wel, in je camper wilt hebben. Wie weet, ooit….
Uniek overnachten
Interessant artikel! Ooit wil ik fulltime gaan rondtrekken in een camper. Lijkt me heerlijk!
Wendy
Doen! Het is heerlijk!
Wendy
Waar een wil is is een weg 😉
Jouvence
Lijkt me zo ontzettend leuk om rond te trekken met een camper, maar we hebben 5 katten dus dat maakt het allemaal wat lastiger.
Wendy
Hahahah, ik zie genoeg reizende katten onderweg, wie weet vinden ze het wel wat? 😉
jasmina
Dit blijft een droom van mij,mn eigen camper
Wendy
Ik hoop dat je je droom snel werkelijkheid kunt laten worden. 🙂