Kun je ook al filosoferen met kinderen? Ja dat kan! Je kunt zelfs al filosoferen met peuters. Filosofie voor kinderen is een groot avontuur.
Op 2-jarige leeftijd vroeg mijn dochter: “Waar gaat de opa van Michelle naar toe als hij dood is?”
Ik had de vraag niet helemaal aan zien komen, maar het was een geweldige opening voor een boeiend filosofisch gesprek met mijn Wild Cooky.
Ik ben echt dol op dat soort gesprekken en het laat mij ook nadenken over dingen die ik anders als absolute waarheid aanneem.
Jouw kinderen stellen vast ook wel eens vragen waar geen eenduidig antwoord op is. Dit soort vragen kun je zelf ook stellen. Lees in mijn artikel hoe je kunt filosoferen met kinderen.
Er zijn ook geweldige boeken die je op weg kunnen helpen en als denkprikkel kunnen dienen.
Zoek je ook een boek over filosoferen met kinderen? In dit artikel deel ik er een aantal met je zodat je zelf ook filosofische gesprekken met kinderen kunt gaan voeren.
De reis van Vos, Dashka Slater
Vos zoekt naar antwoorden op zijn vragen, zoals “Waarom word je van sommige liedjes blij en van andere verdrietig?” en “Waarom praten bomen nooit?”. De andere vossen denken echter alleen maar aan kippensoep.
Dit schitterende prentenboek De reis van Vos van Dashka Slater zal het jonge kind zeker aanspreken.
Beleef samen de reis van Vos op zoek naar de antwoorden op zijn vragen.
Ik ben Harry Vink, Alexis Deacon
Het boek Ik ben Harry Vink van Alexis Deacon is uitermate geschikt voor filosoferen met peuters en kleuters. Dit grappige filosofisch prentenboek gaat over de vrijheid van gedachten naar de uitspraak van Descartes “Ik denk, dus ik besta”.
Dit boek over het vinkje die zijn gedachten hoort, is een exemplaar waar je vrolijk van wordt.
De grote Robin, Sjoerd Kuyper
Maak in deze voorleesbundel kennis met de kleuter Robin. In De grote Robin van Sjoerd Kuyper zijn alle bekroonde boeken over Robin opgenomen. Je gaat mee in de belevingswereld van Robin en komt zo in aanraking met thema’s als Leven, God en de dood. Robin is steeds op zoek naar antwoorden, de waarheid. Wat mij betreft zijn de verhalen in dit boek dus een leuke denkprikkel voor kleuters.
De verhaaltjes zijn niet al te lang, waardoor het een mooie introductie vormt voor een gesprek. Of zelfs voor het slapen gaan kun je een verhaaltje lezen en er nog even over kletsen.
Filosoferen met kinderen, Nel de Theije-Avontuur
Ben je nog niet zo bekend met filosoferen? Vind je het fijn dat er al vragen voor je klaar staan per leeftijdsgroep? Dan is het boek Filosoferen met kinderen van Nel de Theije-Avontuur echt iets voor jou.
Een verhaaltje vormt de basis van elk gesprek. Aan elk verhaal is een praatpapier toegevoegd waarin de kerngedachte, de kernwaarden en de onderliggende thema’s zijn uitgewerkt.
Rustig nadenken met je kind over het leven. Wat mij betreft is het heel belangrijk om daar in deze drukke gehaaste wereld tijd voor te maken.
De vliegende papa’s, Berrie Heesen
De vliegende papa’s van Berrie Heesen is het vervolg op het boek Klein maar dapper. Filosofie is leuk voor alle leeftijden. Dat laten deze boeken zien.
De vliegende papa’s is wat mij betreft het vrolijkste exemplaar. Een kleurige en vrolijk geïllustreerd boek wat kinderen (en volwassenen) zeker aanspreekt. Mijn Wild Cooky is dol op de verhaaltjes uit beide boeken.
Berrie Heesen geeft je in zijn boeken allerlei handvatten om een intrigerend gesprek met kinderen te voeren aan de hand van een thema. Bij het thema zijn de vragen die je aan de kinderen kunt stellen toegevoegd. Zonder enige voorbereiding kun je direct aan de slag.
Het leuke van deze boeken vind ik dat ik zelf ook geprikkeld word om over allerlei dingen na te denken. Het maakt mijn geest wakker en creatiever.
Alle verhalen van Kikker en Pad, Arnold Lobel
Ben je dol op schitterende boeken met een diepere boodschap?
Dan kan ik je het boek Alle verhalen van Kikker & Pad van Arnold Lobel zeker aanraden.
De twintig verhalen van Kikker en Pad zijn verdeeld over de vier seizoenen. De verhalen zijn grappig en origineel. De tekeningen in het boek zijn een lust voor het oog.
Door het eenvoudige taalgebruik en rustige opmaak is dit boek ook goed zelf te lezen voor een jonge lezer.
Haas & Kip, Sofie Mileau
Deze verhalenbundel van Sofie Mileau gaat over de problematische relatie tussen Haas & Kip. Ieder verhaal begint met een probleem dat in de loop van het verhaal opgelost wordt. Het probleem heeft meestal te maken met een verkeerde interpretatie van een begrip. Door het verhaal te lezen onderzoeken de jonge lezertjes dit begrip ook.
Helaas is dit filosofisch kinderboek niet meer goed verkrijgbaar. Ik hoop dat je het kunt vinden in de bibliotheek of een tweedehands exemplaar weet te scoren.
En nog even een leuk weetje. Wist je dat Sofie Mileau een pseudoniem is voor Carry Slee?!
Voor altijd en even, Sarah Jacoby
Wat is tijd eigenlijk? En hoe gaat hij voorbij?
Voor altijd en even van Sarah Jacoby is een verhaal over tijd en geluk.
Soms wil je het liefst dat de tijd erg snel gaat en op mooie momenten wil je de tijd het liefst even stop zetten. Jonge kinderen hebben nog weinig besef van tijd en volwassenen komen meestal tijd te kort.
Kortom voor jong en oud is dit een mooi geïllustreerd boek om eens stil te staan bij het begrip tijd.
De wonderbaarlijke wereld van de kleine prins, Tiny Fisscher
Het zou kunnen dat je het originele boek “De kleine prins” van Antoine de Saint-Exupéry je bekend voor komt. Deze klassieker uit 1943 is namelijk het meest vertaalde boek ter wereld. Dit originele boek is voor kinderen lastig te lezen. Tiny Fisscher maakte daarom een hertaling van de kleine prins, zoals dat ook bij andere klassiekers is gebeurd.
De wonderbaarlijke wereld van de kleine prins van Tiny Fisscher is een schitterend boek en ik durf deze hertaling absoluut een succes te noemen. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en de illustraties zullen de meeste kinderen aanspreken.
Dit boek kun je goed gebruiken als denkprikkel, waar je een mooi filosofisch gesprek aan kunt koppelen.
Misschien wisten zij alles, Toon Tellegen
De dierenverhalen van Toon Tellegen mag je absoluut niet missen! De korte verhaaltjes nodigen absoluut uit tot een filosofisch gesprek, maar zijn vooral gewoon ook heel erg leuk om te lezen.
Ik heb hierboven het boek Misschien wisten zij alles genoemd dat wij erg leuk vinden waarin meerdere thema’s aan bod komen.
Er zijn ook boeken die rondom een bepaald thema geschreven zijn, zoals bijvoorbeeld afscheid, bedanken, troost, vriendschap, feest, aankomen en vertrekken, verjaardag en liefde. Ik geef je de link naar de verschillende boeken van Toon Tellegen, zodat je zelf een boek kunt uitkiezen dat bij jullie past op het moment.
Becky Breinstein – De gifbeker van Socrates, Marc van Dijk
Dit filosofie kinderboek is er één die mijn Wild Cooky echt niet weg wilde leggen. In Becky Breinstein – De gifbeker van Socrates door Marc van Dijk komen kinderen op een bijzondere manier meer te weten over Socrates.
De tekst wordt afgewisseld met grappige illustraties. Deze zorgen ervoor dat een kind dat niet zo van lezen houdt ook met plezier dit boeken open slaat.
In dit verhaal komen ontzettend veel filosofische vragen langs. Als je het samen met je kind leest, merk je vanzelf welke vragen je kind boeien omdat het kind spontaan zal antwoorden. Als je het boek voorleest, doe dat dan ook rustig met af en toe een stilte.
Kaas en de evolutietheorie, Bas Haring
Het boek Kaas en de evolutietheorie van Bas Haring is een geweldig boek voor jong en oud vanaf een jaar of 9.
In het eerste deel van dit boek wordt de evolutietheorie op een boeiende manier uitgelegd. Hoe werkt de evolutie en hoe kunnen we de evolutie waarnemen?
Het tweede deel legt een link tussen de evolutietheorie en eeuwenoude filosofische vraagstukken, zoals “waarom krijgen we kinderen?” en “hoe kun je onsterfelijk worden?”.
Een heerlijk filosofie kinderboek, maar juist ook voor volwassen interessant. Duik lekker samen in dit boek voor een flinke portie kwaliteitstijd! Om de beurt een stukje voorlezen?
De wereld van Sofie, Jostein Gaarder
Het eerste boek dat mij kennis liet maken met filosofie was De wereld van Sofie van Jostein Gaarder. Een duik in voor mij compleet onbekende wereld. Op een laagdrempelige manier omdat je mee wordt genomen in het leven van Sofie. Dus niks geen droge kost maar een boeiend verhaal.
Maak kennis met filosofie, van de allereerste filosofen tot de filosofen van “onze tijd”. De geschiedenis van de filosofie is in dit boek op een luchtige manier uitgelegd.
Dit boek is zeker een aanrader voor een tiener die zich wel eens bezig houdt met de vragen van het leven.
Het is ook de moeite waard om de toch best knappe verfilming van dit boek te kijken.
Alles wat ik voel, Stine Jensen
Kun jij jouw emoties goed onder woorden brengen? Of is jouw antwoord op de vraag ‘Hoe gaat het?’ meestal ‘goed’? Die van mij om eerlijk te zijn meestal wel.
Het boek Alles wat ik voel van Stine Jensen is niet alleen ontzettend leerzaam voor kinderen maar absoluut ook voor mijzelf. Het boek stimuleert kinderen en volwassenen om na te denken over hun eigen emoties en deze onder woorden te brengen en bespreekbaar te maken.
Emoties als verliefdheid, jaloezie, empathie, verdriet, boosheid en een alle andere komen aan bod. Met mooie verhalen om voor te lezen om hierover in gesprek te gaan.
Dit boek past het best bij kinderen en volwassenen vanaf 10 jaar.
Ik zou de lijst nog veel langer willen maken. Help je mee? Deel hieronder jouw boekentip als inspiratiebron voor een filosofisch gesprek met kinderen of stuur een e-mailtje.
Wil je ook samen met je jonge kind rekenen? Leer de beginselen van rekenen met de rekenprentenboeken.
Dank je, wild cooky.
Ik kan nog aanvullen de boeken van Sjoerd Kuyper over Robin. Bijv. “Robin en God”
Destijds las ik mijn kinderen, zelfs al als baby, poëzie voor.
Heel mooi, vond en vind ik, de verzamelbundels ” als je goed om je heen kijkt” en het vervolg daarop ” ik geef je niet voor een kapersschip”
En, zeer prachtig (+ cd met de gedichtjes erbij gezongen):
” jij bent de liefste” van Hans en Monique Hagen.
En ook met cd, maar dan voorleescd, alle verhalen van Toon Tellegen.
Allemaal boeken die wat mij betreft voor alle leeftijden zijn
Wat leuk Carin! Ontzettend bedankt voor de tips! Ik ga ze onderzoeken, nu al zin om ze te bekijken!