In deze toch vaak competitieve wereld is het een genot om een coöperatief spel te spelen! Een spel waarbij je mét elkaar in plaats van tegen elkaar speelt. Als je dan door zo’n coöperatief spel, ook nog jezelf en elkaar beter leert kennen, dan is dat voor mij de ideale mix voor een goed spel. Het Kracht van 8 kaartspel van Sunny Games is zo’n spel dat bijdraagt aan een respectvolle manier met elkaar omgaan. In dit artikel lees je wat de 8 krachten zijn en welke 8 spellen je met het Kracht van 8 kaartspel kunt spelen.
Verbindend communiceren en de 8 krachten
“Niet op je stoel staan!”
“Niet meer kletsen nu!”
“Niet gooien met je eten!”
Dit soort uitspraken zijn je vast wel bekend. Ik betrap mijzelf er ook wel eens op dat ik zoiets tegen mijn Wild Cooky zeg. Door iemand te vertellen welk gedrag ik niet fijn vind, leert de ander alleen wat ik niet fijn vind en helaas niet waar ik juist wel blij van word. Het zou ook goed kunnen dat een kind of volwassene door zo’n negatieve uitspraak niet weet welk gedrag er wel verwacht wordt.
Je kunt sterker communiceren door iemand juist te vertellen wat je wél wilt.
“Ga maar op je stoel zitten.”
“Ik wil dat je nu even stil bent zodat ik kan uitleggen wat we gaan doen.”
“Leg je eten maar op je bord!”
Als ik dan ook nog vertel waarom ik iets graag wil, dan krijg ik bijna altijd een positieve reactie van mijn dochter. Dan zijn we in verbinding. We begrijpen elkaar.
Wat is verbindend communiceren?
Verbindend communiceren is een manier van communiceren die beschreven is door Marshall Rosenberg. In zijn boeken wordt ook wel gesproken over geweldloze (non-violent) communicatie. Persoonlijk vind ik verbindende communicatie beter klinken omdat je ook met dat woord juist vertelt wat je wél wilt.
Verbindend communiceren gaat over met respect voor jezelf en de ander communiceren. Kort samengevat zijn dit de vier elementen van verbindend communiceren:
- Vertellen wat je waarneemt
- Beschrijven wat voor gevoel dat bij je oproept
- Vertellen waar je behoefte aan hebt
- Iemand verzoeken iets te doen
Natuurlijk valt er veel meer te vertellen over geweldloos communiceren, maar dat gaat voorbij het doel van dit artikel. Als je nieuwsgierig bent wat verbindend communiceren jou en je geliefden kan brengen, dan adviseer ik je het boek Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg te lezen.
De 8 krachten
De 8 krachten hebben als doel het respectvol omgaan met jezelf en elkaar. De krachten vormen samen een windmolen waarin het kind centraal staat. Ouders, familie, vrienden en andere mensen met wie het kind te maken krijgt, draaien eromheen. Voor elke kracht is een kaart gemaakt en samen vormen de kaarten een puzzel.
Dit zijn de 8 krachten:
- Ik ben mezelf: de kracht om jezelf te zijn, van jezelf te houden met al je kwaliteiten en de dingen die je nog wilt leren. Dit geeft een stevige basis om op een fijne manier met anderen om te gaan.
- Eerlijk zijn: de kracht om eerlijk te zijn naar anderen, maar vooral ook eerlijk te zijn naar jezelf over je gevoelens en emoties.
- Rekening houden met elkaar: de kracht om met respect naar de ander en jezelf te handelen.
- Samenwerken en elkaar helpen: de kracht om elkaar te helpen en samen te werken waarbij je de andere krachten inzet.
- Luisteren naar elkaar: de kracht om écht naar de boodschap van een ander te luisteren en diegene te laten merken dat je luistert.
- Zeggen wat we graag willen: de kracht om anderen respectvol en bondig te vertellen wat je wensen zijn.
- Laten we opnieuw beginnen: de kracht om bij een conflict elkaar te vergeven en opnieuw te beginnen.
- Iedereen hoort erbij: de kracht om binnen een groep je plekje te vinden en gelukkig te zijn.
Spel 1: De clown en de dromer
vanaf 4 jaar
2 – 12 spelers
10 min
Het eerste spel dat beschreven wordt is interessant om de kaarten van het Kracht van 8 Kaartspel te leren kennen.
Voorafgaand aan het spel worden samen alle kaarten bekeken: de clown, de dromer, de kwartetten en de puzzelkaarten.
Daarna worden de kaarten geschud en op één stapel gelegd.
Als je aan de beurt bent pak je een kaart van de stapel en vertel je wat je ziet. Door de vier verschillende soorten kaarten zijn er ook vier verschillende acties, waaronder het maken van de puzzel en verzamelen van kwartetten.
Het spel is afgelopen als de clown en de dromer zijn geweest.
Hoeveel kwartetten hebben jullie compleet kunnen maken? Is de puzzel compleet?
Een goede oefening voor kinderen om te oefenen met het beschrijven van wat ze zien, te luisteren naar anderen, herkennen en vergelijken van kleuren (zelfde kwartet), puzzelen en eventueel lezen wat er op de kaartjes staat.
Spel 2: Zoek de tweetallen
vanaf 4 jaar
1 – 12 spelers
10 min
Je geheugen trainen kun je goed doen met het spel “Zoek de tweetallen”. Het spel is eigenlijk een variant op memory.
Een tweetal is hier een set van twee kaarten uit één kwartet, dus met dezelfde kleur.
De kaarten worden geschud en daarna met de afbeelding naar beneden op een ruime plek neergelegd.
Als je aan de beurt bent, draai je twee kaarten om. Horen de kaarten bij hetzelfde kwartet, dan geef je het tweetal aan de verzamelaar. Als de kaart bij de puzzel hoort dan geef je hem aan de puzzelaar.
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je de clown of de dromer omdraait. Deze helpen je om meer kwartetten te verzamelen doordat je een puzzelstukje mag terugnemen of vooruit mag kijken.
Het spel is afgelopen als de puzzel compleet is. Hoeveel tweetallen hebben jullie kunnen verzamelen?
Er worden ook drie variaties op het spel beschreven waarmee je het spel moeilijk of makkelijker kunt maken.
Spel 3: Dit hoort bij mij
vanaf 5 jaar
3 – 8 spelers
10 min
De opzet is super simpel. Schud de kaarten, leg ze op een stapel en om de beurt pakt iemand een kaart van de stapel.
Dit spel vind ik echt geweldig omdat je elkaar door dit spel echt beter leert kennen. Ook word je gestimuleerd om na te denken over jezelf.
Je vertelt wat je ziet en als het een kwartetkaart is vertel je of je vindt dat deze kaart bij je past en waarom. Kinderen die dit nog lastig vinden, leren weer hoe dit gaat van kinderen die makkelijk over zichzelf vertellen. Het werden interessante gesprekken waarbij de kinderen automatisch situaties die ze hadden meegemaakt aanhaalden.
Het spel is in principe afgelopen als elke speler drie kaarten voor zich heeft liggen. Wij hadden de smaak te pakken en de meiden wilden kaarten blijven pakken en kijken of nieuwe kaarten beter bij ze pasten dan de kaarten die ze al hadden liggen.
Ze vonden het leuk omdat je over jezelf mocht vertellen, maar ook omdat je een puzzelstuk mocht leggen als je een puzzelkaart pakte. Ze kozen ervoor om als puzzel de windmolen te maken in plaats van de puzzel met de afbeeldingen. Mijn Wild Cooky vertelde na afloop dat je na dit spel een beetje weet wat bij jou past. Dat vond ik toch een mooie bewoording voor een zesjarige.
Spel 4: Kracht verzamelen
vanaf 6 jaar
2 – 5 spelers
20 min
Het spel Kracht verzamelen is een coöperatief alternatief voor het je vast wel bekende kwartetspel. Het doel is om samen zoveel mogelijk kwartetten te verzamelen voordat de puzzel compleet is.
Het leuke van deze vorm van kwartet is dat als iemand jou een kaart heeft gevraagd, dat je in ruil een kaart terug geeft. Dat maakt het spel meteen ook wat lastiger, want dan moet je soms een kaart weggeven die je eigenlijk liever niet weggeeft.
De clown en de dromer doen ook mee in dit spel. De clown gooit alle kaarten door de war en hierdoor moet je je kaarten onderaan de stapel leggen en vijf nieuwe kaarten pakken. Met de dromer kunnen de spelers elkaars kaarten inkijken.
Ik twijfel bij dit spel of we de spelregels wel goed begrijpen omdat we af en toe in situaties kwamen waarvan we dachten “oh jee wat nu?” Of dit nu komt doordat de beschrijving niet helemaal volledig is of doordat wij meer tijd nodig hebben om te wennen aan deze bijzondere kwartetvorm, laat ik dan maar even in het midden. 🙂
In elk geval is het een verrassend spel om te spelen en ik vermoed nog leuker met meer dan 2 personen.
Spel 5: Krachtig wis en waarachtig
vanaf 7 jaar
2 – 10 spelers
10 min
Als je van een spel houdt waarbij je snel moet reageren, dan zit je goed met krachtig wis en waarachtig.
Voordat je kunt beginnen met spelen, moeten de spelers even in hun hoofd stampen wanneer wat gezegd of gedaan moet worden. Dat ging mijn dochter makkelijker af dan ik 😉😂. Als je dit eenmaal weet, kun je beginnen met spelen.
De spelers kunnen samen punten verdienen door allemaal het juiste te zeggen of doen als de kaarten omgedraaid worden. Dan verdienen de spelers kaarten. Het is nog een pittige uitdaging om snel en juist te reageren.
Nog meer uitdaging nodig, het boekje beschrijft ook nog een manier om het spel moeilijker te maken.
Spel 6: Verborgen kracht
vanaf 8 jaar
14 – 42 spelers
30 min
Om het zesde spel te kunnen spelen is een begeleider nodig die zelf niet meespeelt. Dit spel kun je spelen vanaf 14 spelers. Helaas hebben wij dit spel daardoor nog niet kunnen spelen.
Verborgen kracht wordt gespeeld in zeven delen, waardoor je echt wel de tijd voor het spel moet nemen.
Bij dit spel is blijven zitten niet mogelijk, dus zorg dat je de ruimte hebt als je dit spel met jouw groep speelt. Verborgen kracht is goed te gebruiken om de band tussen mensen in een groep te verbeteren en te zorgen dat iedereen gerespecteerd wordt.
Spel 7: Stille kracht
vanaf 9 jaar
4 – 8 spelers
20 min
Met deze mooie kaarten kun je ook een heus coöperatief strategiespel spelen. Ideaal voor de spelers die dol zijn op logisch denken. Zonder te praten probeer je met elkaar zoveel mogelijk kwartetten te verzamelen voordat de puzzel gereed is.
Voordat je met dit spel aan de slag kunt, zorg je dat je eerst een scherm maakt voor alle spelers, bijvoorbeeld van een stuk karton. Dit is nodig om te zorgen dat de anderen wel jouw kaarten kunnen zien, maar jij zelf niet.
Elke speler krijgt bij aanvang vier kaarten. Alleen de medespelers mogen deze kaarten zien. Door handig wisselen en ruilen van kaarten proberen jullie ervoor te zorgen dat bij een speler 4 kaarten van dezelfde kracht komen te liggen. Ook kun je de dromer of clown inzetten als een soort joker om een kwartet compleet te maken.
Hoeveel kwartetten krijgen jullie compleet voor de puzzel voltooid is?
Spel 8: Dit is mijn kracht
vanaf 9 jaar
2 – 8 spelers
30 min
Het achtste spel dat beschreven staat in het spelregel boekje is ook één van mijn favoriete spellen die je kunt spelen met deze kaarten.
Dit spel vond ik nog best lastig omdat je steeds moet bedenken of een bepaalde kaart bij één van je medespelers past. Dat valt niet altijd mee om dat ook nog eens goed toe te lichten.
Elke speler krijgt 3 kaarten. Je kiest bij je beurt één kaart. Deze kaart geef je aan een medespeler en je vertelt waarom je vindt dat deze kaart bij diegene past. Daarna bepaalt de speler die de kaart kreeg of hij vindt dat de kaart inderdaad bij zichzelf past of niet.
Het was even zoeken wat je het beste kan doen als je vindt dat alle drie je kaarten bij niemand passen. Daarover is niets in de spelregels beschreven. Wij gaven deze kaart dan aan iemand als we vonden dat diegene nog wat te leren had op dat gebied. We benoemden wat de persoon al goed kon met betrekking tot dat onderwerp en hoe de persoon nog krachtiger zou kunnen worden op dat gebied.
Een boeiend spel om mensen in een groepje beter te leren kennen waarbij het draait om positief kijken naar de ander. Ook leer je meer over jezelf.
Krachtkaarten
De kaarten van het Kracht van 8 kaartspel kun je ook inzetten als krachtkaarten voor thuis of op school. Je kunt bijvoorbeeld iedereen een kaart laten trekken en dat diegene die dag de kaart moet ‘zijn’ die hij getrokken heeft. Misschien moet je wel laten zien dat je voor je omgeving zorgt, anderen helpen, eerlijk delen met anderen, enzovoort.
In het boekje vind je een aantal interessante ideeën hoe je deze krachtkaarten in kunt zetten.
Wat betekent verbindend communiceren voor jouw leven? Ken jij een mooi spel dat bijdraagt aan verbindend communiceren?
Lodi
Wat een ontzettend gevarieerd spel en wat een mooie insteek. Echt een doe en denk spel. wat een leuke tip!
Alexandra
Zelf geen kinderen, maar kan me voorstellen dat dit spel verbindend werkt en ook nog in veel variatie, leuk.
Wendy
De spellen die je met dit kaartspel kunt spelen zijn zeker ook uitdagend voor volwassenen. De spellen waarbij je elkaar en jezelf leert kennen zijn wat mij betreft het leukst om dan te doen.
Sherry
Mijn nichtjes en neefjes zullen dit vast geweldig vinden. Leuk hoor.
Jasmina
Mijn kleine meid is nog te jong,maar volgens mij zijn dit ook hele leuke kaartspellen voor volwassenen
Tessa
Interessant concept is dit. Al vind ik de illustraties wel wat gedateerd ogen, beetje jaren 80/90 achtig
Lindaschrijfthetop
Het lijkt me een leuk spel om jezelf en elkaar beter te leren kennen.
Gea
Ziet er heel gaaf uit. Ik kende het nog niet
corrina wassenaar
ZELF GEEN KINDEREN MAAR IK DENK DAT DIT EEN ERG LEUK SPEL IS
Frederique
Het ziet eruit als een erg leuk spel om samen te doen. Ik vind het ook belangrijk om verbindend bezig te zijn en niet altijd dat competitieve in de hand te werken.