Bij het onderwijs van mijn Wild Cooky laat ik haar voornamelijk zelf kiezen wat ze wil leren. In de ochtend doet ze een uurtje wat rekenen en taal en de rest van de dag leert ze wat er op haar pad komt. Soms komt ze zelf met iets en andere keren draag ik een voor haar (of ons beide) onbekend onderwerp aan. We volgen niet standaard het curriculum van het basisonderwijs via allerlei methoden. Wel gebruiken we sommige methodeboeken als mijn dochter daar interesse in heeft. Nu kwam er een geweldig boek over leerlijnen basisonderwijs op mijn pad en ik wil dat echt met je delen. Vandaar dit artikel 😊.
Inhoudslijnen met aanbodsdoelen SLO
De kerndoelen van primair onderwijs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn door het SLO geformuleerd in inhoudslijnen met aanbodsdoelen in 3 fasen.
Deze inhoudslijnen zijn opgedeeld in de volgende leergebieden:
- Nederlands
- Rekenen – Wiskunde
- Oriëntatie op jezelf en de wereld
- Kunstzinnige oriëntatie
- Digitale geletterdheid
- Bewegingsonderwijs
- Engels
Deze inhoudslijnen zijn voor leerkrachten en ouders handig om te gebruiken. Voor de (jonge) kinderen zelf is het echter niet bruikbaar om in te zien wat ze tijdens het basisonderwijs zouden moeten leren.
Boek Leerlijnen voor het Basisonderwijs
Onlangs ontdekte ik het boek Leerlijnen voor het Basisonderwijs van NieuwLeren. Het boek geeft een overzicht van de leerlijnen voor de verschillende vakgebieden in het basisonderwijs geformuleerd in de ik-vorm. Dat is ook meteen waarom ik zo enthousiast ben over dit boek: het is een geweldig middel voor mijn dochter om te zien wat ze zou kunnen gaan leren of al heeft geleerd.
Kerndoelen en vakgebieden
Aan het begin van het boek vind je als ouder of leerkracht een duidelijk overzicht van welke vakgebieden en kerndoelen er opgenomen zijn in het boek.
Het betreft de volgende vakgebieden:
- Nederlandse Taal
- Engels
- Rekenen
- Verkeer
- Burgerschap
- Natuur en Techniek
- Aardrijkskunde
- Geschiedenis
- Muziek en beeldende vorming
- Beweging
De kerndoelen voor de Friese taal zijn niet uitgewerkt in dit boek.
Leerlijnen
De auteur heeft voor het samenstellen van de leerlijnen niet alleen gebruik gemaakt van de kerndoelen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen maar daarnaast ook van andere bronnen waaronder de tussendoelen voor rekenen en wiskunde van SLO, de referentieniveau’s 1F en 1S van het SLO en de Toetswijzer Eindtoets Basisonderwijs.
Dat maakt het dat het boek een heel uitgebreid overzicht geeft. Zo uitgebreid dat als een kind het boek in handen krijgt, het gemakkelijk overweldigd kan raken. Je kunt in dat geval losse kopieën inzetten.
Voortgang
Het boek Leerlijnen voor het basisonderwijs kan ook uitstekend ingezet worden om de voortgang van een kind bij te houden. Voor elke leerdoel staat een vierkant vakje dat aangevinkt kan worden. Ook is er genoeg ruimte om eventueel de datum te noteren links van dit vakje.
Niet alle doelen zijn even SMART geformuleerd (bijvoorbeeld “Ik kan goed sprinten.”).
Dat is niet altijd een nadeel, omdat je dan het doel kunt laten afhangen van de capaciteiten van je kind. Ieder kind kan dan aan het doel werken op zijn niveau.
Leerlijnen basisonderwijs
De ene thuisonderwijzer gebruikt de leerlijnen voor het basisonderwijs als een leidraad voor het onderwijs van zijn/haar kind. Ik kies ervoor om de leerlijnen te gebruiken om ideeën op te doen voor onderwerpen die ik met mijn Wild Cooky kan bestuderen. Wat betreft rekenen en wiskunde kan ik genoeg bedenken; ik ben docent wiskunde. Maar bijvoorbeeld geschiedenis vond ik echt oersaai tijdens mijn schooltijd. Ik zal dus op dat gebied ook nooit spontaan ideeën aandragen.
Daar komen voor mij de leerlijnen basisonderwijs van pas. Ik bestudeer wat daar beschreven wordt en ga dan samen met mijn Wild Cooky op ontdekking. En ja, geschiedenis vind ik tegenwoordig een stuk interessanter. Maar goed, wat wil je ook… Als we leren over de steentijd en we staan dan met onze voeten in de grotten van Lascaux (Montignac) om de eerste kunstwerken van de mensen uit deze tijd te bewonderen, dan kan het niet anders dan dat geschiedenis interessant wordt.
Kortom, ik zie dit boek als een interessant naslagwerk voor elke (thuisonderwijzende) ouder of leerkracht.
Hoe doe jij ideeën op voor het onderwijs van je kind? Hoe houd jij bij wat er geleerd wordt?