Sommige kinderen zijn niet zo dol op lezen. Ze springen liever op de trampoline, klimmen in bomen en zijn de hele dag buiten in de weer. Ze hebben niet de rust om te gaan lezen of vinden boeken “saaaaai”.
Gaat jouw kind naar school? Daar lijkt lezen vooral te draaien om het AVI leesniveau in plaats van plezier. De kinderen moeten vooral goed genoeg en snel genoeg lezen. Op school kinderen steeds toetsen geeft druk en zo wordt het lezen van een boek een moetje. En gaat het niet zo best, dan moet je vooral meer meters maken, dus de kinderen moeten nog meer “saaie AVI boeken” lezen.
Als ouder baal je daar natuurlijk van. We weten immers allemaal hoe belangrijk lezen is voor de ontwikkeling van een kind. Lezen is stimulerend voor het inlevingsvermogen en de fantasie. Ook ontwikkel je kennis over jezelf en de wereld om je heen. Lezen bevordert de taalvaardigheid op alle gebieden waaronder schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid.
Elke ouder wil graag dat zijn kind goed leert lezen. Onze wereld barst namelijk van geschreven taal. In dit artikel geef ik je tips om het lezen te stimuleren.
Leesbevordering door lezen leuk te maken
Als jong kind verslond ik de boeken van Roald Dahl. Op de middelbare school verdween mijn belangstelling voor lezen als sneeuw voor de zon. Ik moest ineens verplicht boeken lezen van een bepaalde lijst en mijn kennis van het boek werd dan ook nog getest. Ik begon lezen ineens een verschrikking te vinden. De druk en verplichting waren killing voor mijn leesplezier. Voor jou ook herkenbaar?
Het belangrijkste om het lezen leuk te maken is dat je alle druk bij je kind weg haalt. Verplicht je kind absoluut niet te lezen. Je bereikt er het tegenovergestelde van wat je wilt mee.
Dat je meters moet maken om beter te lezen is zeker waar! Dit gaat alleen lukken als je met plezier leest.
Vergeet het behalen van het juiste AVI niveau. Je kind motiveren om te lezen, bereik je door met veel plezier te lezen en door van lezen te genieten.
Mocht je denken dat sommige kinderen gewoon niet van lezen houden, denk hier maar aan:
Kinderen die niet van lezen houden hebben het juiste boek nog niet opengeslagen.
Wat je beter niet kunt doen
Je hebt als doel je kind met plezier te laten lezen, zodat het vanzelf meer gaat lezen. Je wilt dat je kind intrinsiek gemotiveerd is.
Het is dus echt af te raden om enige vorm van beloning te gebruiken als je kind gelezen heeft. Je kind gaat dan lezen voor een beloning en niet omdat lezen leuk is. Gooi beloningskaarten dus maar weg. 🙂
Goed voorbeeld doet volgen
Stel jezelf eens de volgende vragen:
- Hoe vaak per week lees je in het bijzijn van je kind?
- Hoeveel tijd besteed je dan aan het lezen?
- Wat lees je tijdens die momenten vooral?
- Hoe voel je je tijdens die leesmomenten?
Je wilt als ouder natuurlijk het goede voorbeeld geven. Lees dagelijks en weet zeker dat je ook uitstraalt dat lezen leuk is. Als je iets leuks leest dat ook voor je kind boeiend kan zijn, vertel dan wat je gelezen hebt. Elk kind is van nature nieuwsgierig en dol op verhalen, dus grote kans dat je kind aandachtig luistert. Je laat je kind dan echt zelf zien dat lezen leuk is!
Ontspan, zodat je kind geen druk van jouw kant voelt.
Geniet van dagelijkse voorleestijd
Elkaar verhalen vertellen zit in onze genen. Vroeger werden verhalen al mond op mond doorverteld en nu worden mooie verhalen vereeuwigd in een boek. Iedereen houdt ervan om naar verhalen te luisteren. Je bent dus ook nooit te oud om voorgelezen te worden!
Hoe heerlijk is het voor een kind én voor jou als ouder om lekker bij elkaar te zitten terwijl je een boek voorleest. Dat is echte kwaliteitstijd samen! Hoe heerlijk is het om bij nat herfstweer samen een herfst prentenboek of voorleesboek te lezen.
Kies voor deze voorleestijd een moment uit waarbij je je kind niet uit zijn spel hoeft te halen. Ideaal is bijvoorbeeld samen lezen als je kind al lekker in bed ligt. Zo wordt voorlezen deel van het bedritueel.
Zo kies je het juiste voorleesboek
Hoe kies je nu het juiste voorleesboek? Het juiste voorleesboek is het boek dat door jouw kind gekozen is! Laat je kind kiezen in de kinderboekwinkel, de laatste keer koos mijn dochter Hotel Flamingo.
Je kunt natuurlijk in de boekwinkel of de bibliotheek wel boeken omhoog houden, ‘lijkt je dit een leuk boek’? Ook al is je kind al wat ouder, de voorleesboeken mogen nog steeds prentenboeken zijn! Ook stripboeken zijn prima. Laat het avi leesniveau los bij het kiezen van een boek.
Het boek hoeft niet per se een verhaal te zijn, het kan ook een boek zijn over bijvoorbeeld een dier waar het kind dol op is, ridders, dansen of elk ander onderwerp dat je kind boeit. Het boek moet leuk zijn!
Zorg dat je kind altijd zeker drie of vier boeken uitgekozen heeft. Soms blijkt een boek thuis toch tegen te vallen en dan kun je nog switchen. Je kind kiest bij het naar bed gaan welk boek het voorgelezen wil hebben.
Laat je je kind liever verrassen? Dan is het ook erg leuk om een abonnement te nemen op Hey Reader!.
Zo lees je voor
Lees voor in een rustig tempo met af en toe een adempauze. Als je denkt wat lees ik langzaam, dan doe je het waarschijnlijk goed.
Zo geef je je kind de kans om stiekem mee te lezen! Dit gaat beter naar mate er minder tekst op een pagina staat en de letters wat groter zijn. Ongemerkt is je kind dan aan het lezen. 🙂
Je kunt ook verschillende stemmen bedenken voor de personages. Zo komt het verhaal nog meer tot leven. Ben je daar wat onzeker over? Niet nodig, je kind zal het geweldig vinden. En doe je het niet, ook geen probleem!
Ah toe nog één?
Er komt een moment, misschien nog wel sneller dan je denkt, dat je kind smeekt of je alsjeblieft nog een verhaaltje of hoofdstuk wilt lezen! Jullie zijn op de goede weg, je kind ervaart dat lezen leuk is!
Lees vooral nog een stukje. Je kind slaapt misschien 10 minuten later, maar wat je er mee wint is ontzettend veel. Je kind krijgt lol in lezen. Yes!
Wil je gaan slapen of …
Het moment van slapen uitstellen is één van de dingen waar de meeste kinderen briljant in zijn. Jij kunt daar handig gebruik van maken.
Als je merkt dat je kind met plezier voorgelezen wordt, kun je daarna dit trucje inzetten.
Na het voorlezen, een gesprekje, een liedje, de knuffels en kusjes, nou ja, na wat je normaal doet als je je kind naar bed brengt, vraag je je kind of het wil gaan slapen of dat het zelf nog even in een boekje wil bladeren.
Noem het bladeren of kijken, maar vooral niet lezen als je kind mogelijk al eerder negatieve associaties met het woord had. In een boek kijken hoeft immers niet lezen te betekenen. Veel kinderen gaan het liefst zo laat mogelijk slapen dus als ze het kunnen rekken met nog even “lezen”, dan zijn ze blij.
Als je kind inmiddels zelf wat leest, dan kun je jouw kind voor deze zelfleestijd eventueel andere boeken laten uitzoeken dan voor het voorlezen. Sommige boeken zijn zo geweldig om voor te lezen, denk bijvoorbeeld aan de Gorgels van Jochem Meijer, maar bevatten wellicht nog teveel tekst voor een beginnende lezer. Maar misschien vind jouw kind dat niet erg en wil het graag dit boek ook bekijken in de zelfleestijd.
Liever een moeilijk leuk boek, dan een makkelijk saai boek.
Samenleesboeken en Tijgerlezen
Voor de voorleestijd kun je ook samenleesboeken gebruiken. Dit zijn boeken waarin jullie beiden een personage kiezen en de tekst die daarbij hoort lezen.
Er zijn werkelijk pracht exemplaren die eigenlijk vooral een schitterend prentenboek zijn. Ook zijn er hele grappige verhalen over allerlei thema’s. Onze favorieten vind je in dit artikel over samenleesboeken.
Mijn Wild Cooky vind dit soort boeken altijd geweldig. Je kunt namelijk zo gek doen als je wilt door stemmetjes te gebruiken of er een compleet toneelspel van te maken.
De boeken uit de serie Tijgerlezen helpen je kind ook om van lezen te houden! Het draait om deze boeken om lol in lezen en de schrijvers houden zich niet aan een AVI leesniveau. Plezier in lezen staat voorop!
Speel en lees
Welk kind is nu niet dol op spelletjes doen. Bij de spelletjes die jullie doen blijkt dat je “toevallig” af en toe ook wat moet lezen.
Dit zou je kunnen doen:
- Zet een speurtocht uit voor jouw Wild Cooky. Niets leuker dan in het bos op zoek gaan naar een nieuwe aanwijzing. Je kunt de aanwijzingen in eenvoudige taal schrijven, passend bij het avi leesniveau van jouw kind. Of zet bijvoorbeeld op de achterkant van elke aanwijzing een woord of stukje zin, wat bij elkaar de oplossing geeft. Het moet voor het kind duidelijk worden dat het handig is om te lezen.
- Zijn jullie ook al zo dol op de Gorgels? Wist je dat er ook een ontzettend leuk AVI Gorgelkwartet is! Eén van de favoriete spelletjes van mijn Wild Cooky. Met dit spel kun je echt het lezen stimuleren bij je kind.
- Er zijn ook leuke apps te vinden die je kind stimuleren te lezen. De app “Prins Bof” bouwt dit heel geleidelijk op, van letters naar woorden maken en dat een beetje in een magische sfeer. Een andere app, voor de al iets meer gevorderde lezer is “The Amazing Quest – de vergeten schat”. Je kind kan hierbij luisteren en lezen tegelijk.
- Geweldig leuke spelletjes die je zelf kunt maken vind je op deze Engelse website.
- Wat ook echt een geweldige manier is om zelf lol te beleven met taal is door zelf een boekje te gaan maken. Met de tip die ik deel in dit artikel kan het niet anders dan dat je kind zin krijgt om zelf te schrijven. En door te schrijven leer je automatisch lezen!
Lezen is handig
Het is fijn als jouw kind kan ervaren dat het echt handig is om te kunnen lezen. Zoek situaties op waaruit die noodzaak blijkt. Je hoeft het niet te benoemen, als je kind het maar ervaart.
- Het lezen van de menukaart als jullie uit eten gaan. Vraag bijvoorbeeld je kind wat het wil drinken en laat het kind zelf zoeken of het op de kaart staat;
- Het gebruiken van een boodschappenlijstje in de winkel. Misschien is jouw kind al oud genoeg om zelf naar de winkel te gaan. Of als je kind het leuk vindt, ga samen en geef je kind de kar en boodschappenlijst in handen. ‘Uhm, ok de boter heb ik, wat is het volgende op het lijstje?’ Jouw Wild Cooky zal het zeker fijn vinden om te helpen;
- Samen zoeken naar de juiste vlucht op de luchthaven of de juiste straat op een stadskaart;
- Samen koken uit een kinderkookboek, bijvoorbeeld van de Gruffalo.
- De tips van Linda om je kind te laten lezen tijdens de zomervakantie.
Laat kleine letters verdwijnen
Het zou kunnen dat je kind nog niet zo’n fan van lezen is omdat het geblokkeerd wordt door bijvoorbeeld een pagina vol kleine letters. Dat kan er ook best afschrikwekkend uit zien.
Door met een e-reader te lezen, kan je kind zelf de grootte van de letters instellen en bepalen hoeveel tekst er op een bladzijde staat. Ideaal! Je kunt er meerdere boeken op zetten en omdat het weinig weegt is het ook een ideaal boek voor ’s avonds in bed of mee op reis.
Wie weet vindt jouw kind het lezen met zo’n gadget ook wel interessant en helpt dat ook een beetje mee.
Ik gun jou en je kind fijne leestijd samen. Duik samen in de boekenwereld en geniet. Heb je nog tips voor andere ouders hoe ze hun kind kunnen motiveren om te lezen? Laat het ons weten!
Cheryl
Hier is het lezen ook een feestje. Elke avond voor het slapen gaan. 1 of heel soms zelfs 2 boekjes.
Wendy
Heerlijk! Genieten he die momenten samen!
Caroline
Lezen is zo waardevol voor kinderen. Voorlezen, leren lezen en samen lezen. Het is de basis voor een goede taalontwikkeling en het stimuleert de fantasie.
Wendy
Absoluut! En het is ook nog eens heel gezellig!
Marijke Abdoella
Wat een ontzettend leuk artikel! Ik vond lezen vroeger ook ontzettend leuk. Mettertijd ben ik steeds minder gaan lezen, simpelweg geen tijd meer voor. Mijn dochter houd ook erg van lezen, mijn zoon iets minder. Die houd zich liever bezig met gamen.
Wendy
Ik lees altijd even voor het slapen gaan. En als ik een echt goed boek te pakken heb ook overdag.
Deborah
Hier zitten zeker handige tips bij. Vooral het goede voorbeeld geven en de druk niet steeds opvoeren. Omdat het moet, omdat je er beter in moet worden… Iets wat bij ons hielp was inderdaad samen lezen, en voor het slapen gaan nog wat blz doorbladeren.
Wendy
Ja heerlijk is dat als het zonder druk gaat.
Nadeche
Lezen is inderdaad super belangrijk, maar moet ook leuk blijven. Zelf zag ik het AVI lezen altijd als een wedstrijdje met mijn klasgenoten. En zo vond ik het steeds leuker om te gaan lezen, want ik wilde winnen. Natuurlijk begrijp ik ook dat dat niet voor alle kinderen leuk is en dat dat ook demotiverend kan werken. Kinderen zijn natuurlijk verschillend en dat moet ook!
Wendy
Wat grappig! Ja dat kan natuurlijk ook 😉
Amelie van Writings by Amelie
Handige tips. Ik heb zelf nog geen kinderen maar ik sta wel in het (secundair) onderwijs. Ik kan enkele tips dus zeker gebruiken!
Wendy
Ik hoop dat je ze goed kunt gebruiken. Succes!
Nienke
Superleuk. Ik probeer ook al wat ‘voor te lezen’ aan mijn dochtertje van 5 maand. Nu is dat vooral nog plaatjes kijken, maar ik merk wel dat ze het super interessant vind. Kan niet wachten tot we echt kunnen voor lezen!
Wendy
Zeker doen hoor. Ik las mijn Wild Cooky ook op die leeftijd al voor. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Ze zat daarna zelf ook altijd met boekjes en nog steeds!
Maartje
Dankjewel voor deze tips! Ik merk dat ik geneigd ben om af en toe te hard m’n best te doen om mijn dochter (groep 6) enthousiast te krijgen voor lezen… Beloningssysteem proberen we ook, maar dat moeten we misschien maar overboord gooien inderdaad, het werkt tot nu toe toch niet
Maar haar intrinsiek gemotiveerd krijgen? Ik heb de hoop daarop al bijna opgegeven, het zit zo in haar hoofd dat lezen ‘stom’ is. Ik ga kijken of ik nog wat kan met jouw adviezen! Te beginnen bij iets meer loslaten
Groetjes, Maartje
Wendy
Wat dapper dat je wilt gaan loslaten! Even een adempauze voor jullie beide… Waar heeft je dochter interesse in? Kun je daar een boek over vinden en voorlezen? Veel succes!