Toen ik bedacht had om dit artikel te schrijven was het nog een hele kunst om de 15 lekkerste moestuinplanten voor kinderen te selecteren. Ik zet namelijk het liefst alles dat maar een beetje groeien wil in de moestuin! Vers eten uit de tuin is voor mij het lekkerste dat er is.
Veel gewassen heb ik daarom moeten skippen van de lijst. Radijsjes bijvoorbeeld zijn wel makkelijk te telen, maar worden lang niet door alle kinderen en volwassenen lekker gevonden. Sla is ook een relatief makkelijk groeiend plantje, maar wel gevoelig voor slakken en ook minder voedzaam. Die staat dus ook niet in deze top 15. En zo zijn er nog een heleboel groenten, kruiden, fruit en eetbare bloemen die ik ook nog wel in de lijst had willen zetten, maar omwille van smaak of andere factoren niet bij de top 15 horen. Mocht je dus nog op zoek zijn naar andere planten voor in de groentetuin, schroom dan niet om een berichtje te sturen of een reactie te plaatsen onder dit artikel.
Met deze top 15 heb je in elk geval grote kans op succes in de moestuin en het zorgt absoluut voor lekker eten op tafel. Lees hoe je een moestuin voor kinderen opstart en verdiep je samen met je kind in leuke kindermoestuinboeken voordat je aan de slag gaat.
Veel succes en eetplezier met alle verrukkelijke plantjes!
Fruit
Het fruit uit de moestuin is voor ons net als snoepjes! Nou eigenlijk zijn deze fruitsoorten nog lekker dan snoepjes! Hoe leuk is het als je dat uit je eigen tuin kunt halen. Als je kleine regelmatig door de tuin scharrelt dan zal dit fruit de keuken niet halen.
Rode Aalbes

Ken je deze lekkere rode besjes? Dat is de gezonde rode aalbes.
Dit besje kun je oogsten rond eind juni.
Wij zijn gek op dat tikje zuur van deze besjes. Ze smaken zo lekker fris en zijn ook heerlijk als toetje door de yoghurt. De rode bessen bevorderen de spijsvertering.
Je kunt er ook nog eens verrukkelijke jam van maken!
Het beste koop je een bessenstruik. De soort Jonkheer van Tets is een sterk ras, dat vrij veel grote bessen oplevert. Je kunt kiezen voor een biologische aalbessenstruik of de gewone struik Jonkheer van Tets.
De plant is zelfbestuivend, dus je hebt er geen andere plant bij nodig.
Blauwe bes

Echt dol zijn wij op blauwe bessen (familie van de bosbessen). Bij de gedachte al aan dit heerlijke besje, loopt het water me in de mond. Ze zitten boordevol voedingsstoffen en antioxidanten. Deze vruchten gaan bij ons zo snel op, dat we met zijn tweeën binnen no time 4 struiken leeg eten.
Ze groeien het best op een wat zuurdere grond, zoals een bosgrond. Mocht dat bij jou in de buurt niet zo zijn dan kun je deze zure omgeving prima creëren door de blauwe bessen in een grote pot te telen. Voor de beste opbrengst plaats je het beste verschillende soorten blauwe bessen struiken bij elkaar in de buurt.
De planten zijn ook in het najaar schitterend. De bladeren kleuren mooi rood terwijl je misschien nog een verdwaalde bes opsnoept.
Er zijn blauwe bessen zaden te koop. Wil je dit jaar nog snoepen? Koop dan een struik, bijvoorbeeld de Jersey , de Bluecrop of de Bio plant Brigitta Blue.
Aardbei

Aardbeien jummie! De meeste kinderen maak je blij met een lekkere verse aardbei. Het is een ware traktatie. Super gezond natuurlijk ook nog.
Je kunt er voor kiezen om een aardbeienplantje te kopen, zoals bijvoorbeeld deze set van drie verschillende aardbeisoorten. Dit is zeker een mooie oplossing voor (jonge) kinderen die nog weinig geduld kunnen opbrengen om een zaadje te zien uitgroeien tot een aardbeienplant.
Natuurlijk kun je ook aardbeizaden in de grond stoppen. Je hebt dan iets meer geduld nodig. Als je nog in hetzelfde seizoen aardbeien wilt oogsten, zorg dan dat je op tijd begint.
Heb je alleen een plek in de schaduw over? Laat dan heerlijke bosaardbeitjes groeien in je tuin. Nog zoeter dan de gewone aardbei.
Je kunt de aardbeien telen in de grond of in ruime potten. Als je eenmaal een aardbeienplant hebt is vermeerderen ook makkelijk met de uitlopers van de plant. Volgend jaar dus van nog meer aardbeien smullen! 🙂
Groenten
Groenten uit jullie eigen moestuin halen is een geweldige ervaring. Het proces van zaadje naar plantje naar groente is ontzettend leerzaam voor je kind. Grote kans dat je kind er ook een makkelijkere groente eter door wordt.
Doperwten
Ik beken eerlijk, voordat ik met moestuinieren begon had ik echt geen idee hoe doperwten groeiden. Ik kende doperwten alleen maar vanuit de diepvries of een potje. Toen ik zag dat er ook doperwtzaden te koop waren, wilde ik die dus dolgraag uitproberen.Veel kinderen vinden doperwtjes ook lekker en ze zijn nog zo veel lekkerder als ze uit eigen tuin komen.
Al meerdere seizoenen teelde ik doperwten en altijd met veel succes! Ze groeien lekker hard wat natuurlijk ontzettend leuk is voor een kind om te volgen.
Doperwten zijn planten die omhoog groeien en alles wat ze onderweg tegenkomen vastpakken. Zorg dus voor een rek waar ze aan omhoog kunnen klimmen zodat ze genoeg steun hebben. Je tuin wordt met deze planten meteen geweldig groen en de planten krijgen ook leuke bloemetjes. Als de bloemetjes bevrucht worden verschijnen daarna de peultjes waar de doperwtjes in zullen groeien. Als de peul boller gaat staan en stevig voelt dan is het tijd om te oogsten.
De buurtkinderen verzamelden zich al meerdere keren in mijn tuin om samen de erwtjes uit de peultjes te halen. Een gezellige boel en we hadden zo een ruime kilo bij elkaar.
Een leuke variant hierop zijn de kapucijners. De planten lijken ontzettend op elkaar. De bloemetjes van de soort die ik teelde waren geweldig mooi donker roze en verse kapucijners zijn echt zó veel lekker dan de gedroogde! Proef zelf het verschil en laat ons weten hoe het smaakte!
Rode biet

De zaden van rode bieten zijn geweldig voor kinderhanden. Ze zijn groot en daardoor gemakkelijk in de grond te stoppen. Rode bieten zijn ook nog eens ontzettend makkelijke planten. Het groeit eigenlijk vanzelf, je hebt er weinig omkijken naar. Het is een groente die je goed langer kunt bewaren, door ze bijvoorbeeld buiten in te kuilen.
Rode bieten zijn super gezond en lekker. Denk aan een eenvoudige maar verrukkelijke salade van gekookte rode biet met stukjes appel en geitenkaas. Beetje olijfolie, peper en zout toevoegen en smullen maar.
De meeste bieten zorgen voor rode handen als je in aanraking komt met het sap. Er is ook een biet die die rode kleur niet heeft. De heerlijke Chioggia biet uit Italië kan ik je zeker aanraden naast de gewone rode biet.
Spinazie

Spinazie was niet een groente waar mijn Wild Cooky razend enthousiast over was. Tot ik het ging telen in onze eigen moestuin. Samen zaaiden we de spinazie en zagen we hoe de zaailingen opkwamen. Toen het eenmaal echte spinazieblaadjes waren wilde ze dit natuurlijk wel proeven. Ze vond het heerlijk! Zo lekker dat als ze zelf door de tuin liep, steeds zelf een blaadje plukte en in haar mond stopte. Snoepen van spinazie in de tuin. Welke ouder wordt daar nu niet blij van om dat te zien.
Spinazie kun je op veel manieren gebruiken. Gebruik het voor een gezonde saus bij de pasta of eet het rauw in een salade als vervanger van slasoorten. Spinazie is veel voedzamer dan de meeste slasoorten.
Spinazie is ook nog eens makkelijk plantje. Er zijn verschillende soorten, waarvan de ene soort beter tegen warmte kan dan de ander. Check dit even goed als je zaadjes koopt. Sommige soorten spinazie (die overigens wel ontzettend lekker zijn), schieten snel door als het een beetje warmer wordt. Dan valt er weinig meer te eten. Kies een soort die past bij het seizoen waarin je hem wilt telen.
Courgette

De courgette is ook zo’n super veelzijdige groenten. De smaak is redelijk neutraal en je kunt het op ontzettend veel manieren bereiden. Er zijn volop recepten te vinden op het internet.
Wist je dat je ook de bloem van de courgette kunt eten? Het is een avontuur voor je kind om dat ook eens uit te proberen.
Proef ook eens een ronde of gele courgette!
Om courgettes te telen heb je wel wat ruimte nodig. De plant groeit behoorlijk snel en wordt redelijk breed door de grote bladeren. Denk aan zo’n één vierkante meter per plant.
De opbrengst van de plant is meestal vrij groot. Er valt voor je kind dus heel regelmatig wat te oogsten, wat natuurlijk ontzettend motiverend werkt.
Leer je kind ook de verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke courgettebloem. De vrouwelijke bloem groeit aan het vruchtbeginsel en na bevruchting van de bloem zal deze uitgroeien tot een courgette. Het verschil met de mannelijke bloem is duidelijk zichtbaar.
Wortelen

Wortelen zijn ook ontzetten leuk om te telen omdat ze rauw, na een beetje wassen, zo de mond van je kind in kunnen.
De wortel groeit onder de grond wat het natuurlijk ook een beetje spannend maakt. Je moet de wortel echt uit de grond halen om te zien of het wat geworden is. Verrassing! 🙂
De zaadjes zijn erg klein en daardoor wat lastiger zaaien voor de allerkleinsten. Grote kans dat er wortels te dicht op elkaar groeien, dus uitdunnen is meestal wel nodig. Zo krijg je mooie wortels.
Wortels kun je beter niet voorzaaien, dit om misvormingen te voorkomen. De zaadjes gaan het best direct de grond in.
Tomaten

Niet de makkelijkste plant, maar wel één waarvan de verzorging van de plant echt loont. De verzorging is ook goed te doen hoor, zo erg is het niet. Je zult bij de meeste soorten regelmatig moeten dieven.
Een tomaatje zo van je eigen plant geplukt smaakt echt ontzettend lekker. Er zit zoveel meer smaak aan dan de exemplaren uit de winkel.
Je kunt kiezen uit ontzettend veel soorten tomaten, van de kleine cherry-tomaatjes tot de grote trostomaten. Allemaal afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt en of je een goede zonnige plek hebt in de tuin of op je balkon.
Wist je dat de originele tomaten niet de rode maar de goudgele exemplaren zijn? In het Italiaans heet de tomaat “pomodoro”, zoiets als appel van goud.
Aardappel

Als je over het platteland rijdt zie je vast wel eens een veld met aardappelplanten. Wist je dat je ook prima aardappels kunt telen in eigen tuin of balkon? Een ontzettend leuk experiment om eens met je kind te doen en het is echt helemaal niet moeilijk.
Je kunt daar een speciale kweekzak voor gebruiken als je niet genoeg grond in de tuin hebt. De aardappelkweekzak geeft je toegang tot de aardappelen vanaf de zijkant, zonder dat je eerst de hele zak leeg moet maken. Er is bijvoorbeeld deze aardappelkweekzak van Silverline die mooi stevig is.

Je kunt hiervoor het beste pootaardappelen gebruiken. Eventueel kun je het ook proberen met goede biologische aardappels, door deze te laten uitlopen en daarna met compost in de aardappelkweekzak te laten groeien.
Leg een goede bodem compost in de zak, doe daar de pootaardappelen in en bedek ook weer met compost. Steeds als de plant een stukje groeit en je de eerste groene blaadjes ziet verschijnen, gooi je er weer compost bij. Doe dit net zo lang tot de hele zak gevuld is. Daarna groeit de plant mooi bovengronds verder. Met goede zorg heb je straks de hele zak gevuld met piepers.
Belangrijk dat je de planten genoeg water geeft, want droogte zal je opbrengst verkleinen.
Bonen
Bonen zijn ontzettend leuk om in de groentetuin te laten groeien. Ze groeien vrij gemakkelijk en je hebt er weinig omkijken naar.
Ik vind spekbonen ontzettend lekker en wil je dan ook echt aanraden om die eens uit te proberen. Je kunt natuurlijk ook denken aan snijbonen, tuinbonen, sperziebonen of andere bonen soorten.
Sommige bonen hebben ondersteuning nodig bij het groeien, dat worden stokbonen genoemd. Bonenplanten die laag bij de grond blijven worden stambonen genoemd.
Het is ook al leuk om met je jonge kind de groei vanuit een boon te bewonderen. Gebruik bijvoorbeeld een aantal gedroogde bruine bonen. Doe in een lege glazen pot een aantal watten en maak die nat. Leg de bonen er bovenop. Zorg dat de watten nat blijven. Binnen enkele dagen zie je de eerste worteltjes ontstaan en daarna een beginnend plantje. Hartstikke leuk om te volgen hoe de groei vanuit een zaadje (boontje) verloopt. Daarna kun je de jonge plantjes ook prima in de grond planten.
Kruiden
Heerlijk geurende kruiden mogen natuurlijk niet ontbreken in je moestuin. Deze twee soorten zul je vast en zeker regelmatig gebruiken.
Munt

Wat dacht je van een kopje verse muntthee waarvan je de munt zo uit je tuin of van je balkon plukt? Maar dat is zeker niet de enige manier hoe je munt kunt gebruiken. Check bijvoorbeeld eens deze recepten van de groene meisjes.
Ik adviseer je munt in een pot te kweken. Ik had het eerst in mijn tuin gezet en daar kreeg ik echt ontzettend spijt van. De munt kwam werkelijk overal naar boven. Niet alleen in mijn tuin maar ook in die van mijn buurvrouw. Als ik dacht dat ik alles had verwijderd met wortel en al, dan kwam het een tijd later toch weer boven de grond. Niet te doen. Kweek je munt dus fijn in een pot! 😉
Er zijn verschillende muntsoorten. Denk onder andere aan pepermunt of kruizemunt.
Als je regelmatig munt gebruikt is één ding zeker, je bespaart een hoop geld als je het in je eigen tuin laat groeien.
Basilicum

Basilicum vind ik ook zo’n geweldig kruid. Voeg het vlak voor het opdienen toe aan een heerlijke pastasaus. Of basilicum in een Caprese, dat is een Italiaanse salade van tomaat, buffelmozzarella en basilicum. Je eigen verse pesto maken kan natuurlijk ook, dat smaakt toch even ontzettend anders als uit een potje.
Dit heerlijk geurende kruid kun je ook heel goed gebruiken om ijsjes mee te maken. Wij zijn ontzettend gek op onze zelfgemaakte ijsjes van ananas met basilicum.
En in een Italiaans ijswinkeltje in Duino (vlakbij Triëst) schotelde de oude dame van de gelateria mij ook eens haar basilicumijs voor. Wat een verrassende smaak!
Ook basilicum is er in vele soorten. Grote bladeren, kleine bladeren, paarse bladeren, te veel om op te noemen. Zaai eens wat verschillende soorten in een pot en proef zelf welke je het lekkerst vindt.
Eetbare bloemen
Bloemen zijn ontzettend belangrijk om allerlei insecten naar je tuin of balkon te lokken. Met een insectenhotel help je de bijen en andere dieren om een plekje in je tuin te vinden waar ze zich kunnen verstoppen of eitjes kunnen leggen. De insecten zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving van je gewassen. Zonder bestuiving geen fruit bijvoorbeeld. Des te leuker is het als je eetbare bloemen in je tuin zet.
Oost-Indische kers

Een bloem die het ontzettend goed doet in de moestuin is de Oost-Indische kers. Deze bloemen zijn lekker in bijvoorbeeld een salade. Ze smaken een beetje zoals radijsjes.
Deze plant groeit ook echt ontzettend makkelijk. Raap de zaden die na de bloei vallen op (of je kunt ze als ze nog groen zijn gebruiken als een soort kappertjes nadat je ze ingemaakt hebt), want anders heb je het jaar erna wel erg veel Oost-Indische kers. 😉 Het kwam bij mij zelfs tussen de kiezeltjes omhoog. Deze plantjes op ongewilde plek zijn gelukkig wel makkelijk te verwijderen, dus geen zorgen.
De Oost-Indische kers is ook nog eens handig want het houdt slakken op afstand. De scherpe smaak vinden de slakken maar niets. De bladluizen vinden de Oost-Indische kers juist wel weer lekker. Oost-Indische kers is daarom een mooie “lokplant” zodat de bladluizen niet op je andere planten of fruitbomen gaan zitten.
Goudsbloem

Goudsbloem is wat mij betreft een schitterende bloem om naar te kijken. Dat hij ook nog eens geneeskrachtig is, maakt de bloem eigenlijk alleen nog maar mooier. Misschien ken je hem al wel onder een andere naam, Calendula. De bloem wordt gebruikt om allerlei klachten te verhelpen.
Je kunt deze bloem ook goed in de keuken gebruiken. De blaadjes zijn schitterend in een salade, maar je kunt ze ook gebruiken om de rijst gelig te krijgen. Een soort saffraan voor de armen 😉
Deze bloem groeit heel gemakkelijk en is daarmee dus een ideale plant voor een kindermoestuin.
Welke planten doen het goed bij jouw kind? Is jouw kind bepaalde groenten of fruit lekker gaan vinden nadat jullie het hebben gegeten uit jullie eigen moestuin? Laat het ons weten met een reactie onder dit bericht.
Wat een leuke lijst zo, hier alleen aardbeien en basilicum, maar ook opgegroeid met een moeder die een moestuin vol had staan en hier heb ik echt wel groente door leren eten. Ik eet heel veel groente en de kinderen eten mee. Belangrijk vind ik dat.
Wat leuk! Het is denk ik ook goed voor kinderen om het moestuinieren mee te krijgen. Jij bent het levende bewijs 😉
je titel maakte me enorm nieuwsgierig: wat zou zij voor en met kinderen telen?
ik snap de keuze van de gewassen als zaken die kinderen lekker vinden. Maar aardbeien en doperwten zijn bij mij gewassen die het altijd maar mondjesmaat doen..
Oh echt dat meen je niet? Bedoel je als in dat ze niet goed groeien? Of dat de kids ze niet lusten?
Zeker bij doperwten zou je weinig omkijken naar de planten moeten hebben….
Je mag me mailen hoor, misschien dat ik je kan helpen.
Wij hebben tijdens de lockdown ook een moestuintje aangelegd
Wat leuk! Al iets lekkers kunnen oogsten?
Ohh, Aalbessen! Als kind at ik ze altijd met Suiker, ik mis de framboos in je lijstje, zo lekker om te plukken uit de natuur
Ja die is absoluut ook ontzettend lekker. Zowel de zomerframbozen als de herfstframbozen! 😉
En om eerlijk te zijn kan ik wel nog meer planten bedenken. Alles dat in eigen tuin groeit is lekker 🙂
Als ik een tuin zou hebben, zou ik ook zeker een moestuintje aanleggen. Op mijn zeer kleine balkon (tafel, stoel en drie plantenbakken en balkon staat vol) is er helaas geen ruimte voor
Ah jammer! Volgend jaar je plantenbakken vullen met groenten? 😉
Basilicum en aardbei allebei onmisbaar in mijn tuin. We hebben zelf ook komijn en mint geplant het was gelukt.
Wat heerlijk!
een moestuintje voor kids is altijd leuk en leerzaam, heb ik vroeger wel gedaan maar nu niet meer
Wat een fijne tips! de zandbak gaat eruit en in overleg met de kinderen komt er zsm een fijne kleine moestuin. Jouw tips zijn erg fijn. Ik ga nu met nog meer enthousiasme aan de slag met de kinderen 🙂
Wat ontzettend leuk om te horen Coby! Dat het maar een heel vruchtbaar jaar mag worden en jullie heerlijk kunnen smullen!
Dat direct kunnen snoepen uit de tuin is echt een goede manier om kinderen moestuinieren leuk te laten vinden. In de moestuin leren ze zoveel!