Ik schreef al eens een artikel over kunstboeken voor kinderen. Geweldige boeken om te bewonderen en om inspiratie op te doen.
Onze liefde voor kunst groeide toen we een aantal schitterende voorlees- en prentenboeken over kunst ontdekten die kunst tot leven lieten komen. Die boeken zijn een geweldige voorbereiding op een museumbezoek. Nu smeekt mijn Wild Cooky me zelfs of we naar het Mauritshuis of Rijksmuseum kunnen gaan. Deze voorleesboeken en prentenboeken over kunst, maken ook van jullie museumbezoek met kind(eren) een succes.
Prentenboek Kunst
Prentenboeken zijn leuk voor peuters en kleuters, maar mijn 7-jarige en ikzelf genieten er net zo van. Deze prentenboeken over kunst zijn dan ook een genot om te lezen en bewonderen.
In de tuin van Monet, Kaatje Vermeire
Dit prachtige prentenboek “In de tuin van Monet” is een juweeltje om steeds weer opnieuw open te slaan. Het boek geeft je een inkijk in het leven van de kunstenaar Claude Monet.
Door de teksten wordt dat niet altijd duidelijk voor kinderen, je moet echt al iets over de kunstenaar weten om dat te begrijpen. Maar eigenlijk geeft dat helemáál niet. De impressies van de tuin van Monet vertellen op zichzelf al een verhaal. Steeds zal je weer iets anders zien.
Door onder andere het geweldige kleurgebruik waan je jezelf echt in de tuin van Monet in Giverny ten westen van Parijs. Om eerlijk te zijn kan ik na het bewonderen van dit boek niet wachten om zelf de tuin van Monet binnen te stappen. Op naar Frankrijk!
Holland op z’n mooist, Charlotte Dematons
Ik word altijd zo blij van het werk van Charlotte Dematons. Ik blijf kijken naar haar tekeningen en ontdek steeds weer iets nieuws.
In het boek Holland op z’n mooist neemt Charlotte je mee langs Hollandse landschappen geschilderd door de schilders van De Haagse School waar Charlotte het heden aan toevoegt met haar geweldige fijne penseel. Wat is er in het landschap veranderd? Wat is er nog over van het landschap van vroeger?
Breng daarna zeker ook een bezoek aan het Kunstmuseum in Den Haag of laat jouw creatieve talent zie door het kleuren van één van de kleurplaten die je kunt downloaden (waaronder één van Holland op z’n mooist).
De draad van Alexander Calder, Sieb Posthuma
Kunst is natuurlijk veel breder dan alleen maar schilderkunst.
In het boek De draad van Alexander Calder stap je in het leven van de jonge Alexander die alles met draad maakt. Hij hoefde geen stoel te kopen, als hij wilde zitten maakte hij er één met zijn draad. Als het tijd was om te slapen maakte hij een heerlijk bed van zijn draad. Alexander hoefde nooit naar de winkel, want hij kon alles buigen van zijn draad.
Maar Alexander heeft nog niet al zijn dromen verwezenlijkt. Hij wil dolgraag iets maken dat uit zichzelf kan bewegen. Gaat het hem lukken?
Natuurlijk maak je na afloop ook zelf een mooi kunstwerk van draad!
Coco of het kleine zwarte jurkje, Annemarie van Haeringen
Dat kunst meer is dan schilderwerk bewijst Coco met haar werk. Geniet dus zeker ook van het in 2014 met de zilveren penseel bekroonde prentenboek Coco of het kleine zwarte jurkje over het leven van de Franse modeontwerpster Coco Chanel.
Coco groeit op in een weeshuis waar ze heel hard moet werken voor de kost. Ze leert er ook handige dingen zoals naaien, borduren, breien, haken en kousen stoppen. Die blijken haar goed van pas te komen als ze als achttienjarige een baantje moet gaan zoeken.
Zou ze ooit haar droom verwezenlijken om rijk en beroemd te worden?
Keepvogel en kijkvogel in het spoor van Mondriaan, Wouter van Reek
Piet Mondriaan begon zijn werk als landschapsschilder. Hij was zijn hele leven op zoektocht naar de kunst van de toekomst.
Kijkvogel zoekt net als Mondriaan een nieuwe toekomst vol dingen die mensen nog niet kennen: “De nieuwe toekomst is vol dingen die nu nog niet bestaan.” Keepvogel denkt dat de toekomst vanzelf komt, maar is toch bang van alles mis te lopen als hij thuisblijft.
Misschien moet hij toch maar even kijken welke kant Kijkvogel op is gegaan. Het boek Keepvogel en Kijkvogel neemt je zo spelenderwijs mee in de weg naar abstractie van Mondriaan. Ook is het een mooie opstap naar een filosofisch gesprek met je kind.
Bekroond met de zilveren griffel in 2012 en de vlag en wimpel penseeljury in 2012.
De Stip, Peter H. Reynolds
Sommige kinderen zeggen dat ze niet kunnen tekenen, zo ook het meisje Floor in het boek De Stip van Peter H. Reynolds. De juf van Floor weet daar wel wat op. Ze laat Floor een stip zetten op papier en dit ondertekenen. Als de juf het schilderij heeft ingelijst vindt Floor het schilderij toch wel wat kaal. Ze maakt er extra stippen bij in verschillende kleuren.
Zo ontdekt Floor dat ze veel meer kan dan ze denkt. Tekenen is niet persé realistisch weergeven op papier. Dit verhaal gaat dus over veel meer dan alleen tekenen. Het gaat vooral ook over zelfvertrouwen, jezelf uitdrukken, jezelf uitdagen en acceptatie.
Met recht kreeg dit boek een Vlag en Wimpel in 2004.
Nadir & Zenith in de wereld van Escher, Wouter van Reek
Een kunstenaar die mij altijd gefascineerd heeft is Escher. Ik keek er dan ook erg naar uit om samen met mijn Wild Cooky het boek Nadir & Zenith in de wereld van Escher te lezen.
Nadir & Zenith komen op zo’n vreemde plek terecht en vragen zich af of het echt is of niet. Ze kijken steeds een stukje verder en komen zo steeds dieper in de wereld van meneer Escher terecht.
Het is geweldig om te zien hoe mijn dochter weer heel anders naar de afbeeldingen kijkt dan ik. Ze heeft haar eigen redenatie hoe de tekeningen gemaakt zijn en hoe het mogelijk is. Fantastisch om hier samen naar te kijken.
Laat je verwonderen door dit boek.
Maurits Muis en Rembrandt
Maurits Muis woont in het grote huis en ontdekt een gaatje in de plint onder het schilderij van de oude man. Via dit gaatje reist Maurits naar de tijd van Rembrant Harmenszoon van Rijn. Hij ontmoet hier de jonge Rembrandt die later graag een beroemd schilder wil worden.
Het boek Maurits Muis & Rembrandt is gemaakt voor het Mauritshuis door Ingrid & Dieter Schubert ter gelegenheid van 350 jaar Rembrandt.
Lees ook het boek Maurits Muis, waarin Maurits ontdekt dat het schilderij met zijn geliefde meisje met de parel gestolen is. Samen met de dieren uit andere schilderijen gaat hij op zoek naar de dief.
Verlanglijstje prentenboeken kunst
Dan zijn er ook nog genoeg kunstprentenboeken die op ons verlanglijstje staan:
- De parkiet, de zeemeermin en de slak over Henry Matisse
- Bosch, het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal van Tjong-Khing Thé over Jheronimus Bosch
- Ik ben een kunstenaar van Marta Altés
- Jawlensky en haar ogen van Bette Westera over schilder Jawlensky
- Dit is geen Cobra over de speelse kunst van de CoBrA-kunstenaars
- Meneer Kadinsky was een schilder van Daan Remmerts de Vries
- En toen De Stijl over tien kunstenaars die deel uitmaakten van De Stijl
- Jan Toorop – Het lied van de tijd over het symbolistische schilderwerk van Jan Toorop
- Karel Appel van Imme Dros
- Delfts Blauw een vaas voor de prinses van Ingrid & Dieter Schubert
- Kijken voor kinderen van David Hockney
- De jager en zijn hond: Een wonderlijke reis door de wereld van Bruegel
- Ensor, de grote maskerade over James Ensors wondere beeldenwereld
Voorleesboeken over Kunst
Voor de wat oudere kinderen en volwassenen raad ik je absoluut aan om deze voorleesboeken over kunst te lezen. Mijn Wild Cooky smult van elk verhaal en kan niet wachten om de schilderijen weer in het echt te zien.
Het grote Rijksmuseum voorleesboek
Als er één boek is dat je echt in je boekenkast zou moeten hebben staan, dan is het wel dit fantastische Het grote Rijksmuseum voorleesboek.
Alleen al de geweldige voorkant van het boek, geïllustreerd door Charlotte Dematons is een regelrechte blikvanger en tegelijk een speurtocht naar delen van de meesterwerken van de schilders die in het boek beschreven worden. Zie je het meisje met de witte kimono door de hoge ramen van het Rijksmuseum?
De kinderboekenschrijvers weten op een voortreffelijke manier hun eigen verhaal bij een kunstwerk te vertellen en wekken daarmee de meesterwerken tot leven. Mijn dochter is hierdoor bijvoorbeeld enorm enthousiast over het stilleven met kazen uit ca. 1615 van Floris Claesz. van Dijck. Het verhaal van Daan Remmerts de Vries bij de traankokerij van Cornelis de Man zal zij zeker ook nooit meer vergeten.
Elke pagina in dit boek is een genot om te lezen en te bekijken. Ik zou willen dat er van dit boek ook een ebook was zodat we hem makkelijk mee kunnen nemen op reis en steeds weer opnieuw kunnen lezen.
Het grote Rembrandt voorleesboek
In samenwerking met het Rijksmuseum werd voor het Rembrandtjaar 2019 Het grote Rembrandt Voorleesboek geschreven door kinderboekschrijvers bij 25 schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt. In de stijl van Het grote Rijksmuseum voorleesboek.
De auteurs fantaseren er wederom op los en weten zo elk meesterwerk van Rembrandt tot leven te wekken.
Lees het verhaal over vriendschap, het verhaal over de luidruchtige compagnie of de schelp van Titus.
Één ding weet ik zeker dat jong en oud geboeid zullen zijn door dit boek met de verhalen rondom Rembrandt. Wederom een pareltje dat écht een plek in je boekenkast verdient.
Het meisje met de parel en andere verhalen
Helemaal in de stijl van het Grote Rijksmuseum Voorleesboek werd in 2014 ter ere van de heropening van het Mauritshuis deze verhalenbundel Het meisje met de parel en andere verhalen uitgegeven.
In dit schitterende boek worden bij 25 meesterwerken uit het Mauritshuis verhalen verteld door kinderboekenschrijvers. Hierdoor komen de schilderijen tot leven en word je gemotiveerd uitgebreid naar de schilderijen te kijken.
Wie is verliefd op het meisje met de parel?
Wat doet die kikker bij de stier van Paulus Potter?
Waarom fluit het puttertje van Carel Fabritius?
Wie heeft zich verstopt om te ontkomen aan de luizenkam?
Ontdek het in deze verhalenbundel en bekijk daarna de werken in het echt in het Mauritshuis.
Het stoere kunstboek, op avontuur in het Kröller-Müller Museum
Niet volledig een voorleesboek, maar dit inspirerende Het stoere kunstboek, op avontuur in het Kröller-Müller Museum staat vol met verhalen, gedichten en weetjes die 30 kunstwerken uit het Kröller-Müller Museum tot leven laten komen.
Een beeld van Jean Dubuffet komt tot leven door het verhaal van Jochem Myjer met als hoofdpersoon Melle van de Gorgels.
Maar ook andere bekende kinderboekenschrijvers zoals Harmen van Straaten, Lydia Rood, Imme Dros, Ted van Lieshout, Tonke Dragt en Paul van Loon leverden een inspirerende bijdrage aan dit boek.
Kortom een boek dat echt het lezen waard is voor een bezoek aan het museum midden op de Veluwe met werken van beroemde kunstenaars als Van Gogh, Monet, Picasso, Ensor, Israels, Charley Toorop en Mondriaan.
Welk voorleesboek of prentenboek over kunst is jullie favoriet?