Vind je net als ik dat iets nieuws leren door spel makkelijk gaat? Is jouw kind toe aan het leren van de tafels? Moet jouw kind van school de tafels oefenen? Spelletjes om de tafels te leren maken het helemaal leuk. Ik verzamelde de meest interessante spellen voor je en probeerde ze met (onder andere) mijn dochter uit. Je vindt bij sommige spellen ook spelvarianten die ik zelf bedacht voor wat extra spelplezier.
Tafels oefenen? Spelletjes maken het leuk
Tafels leren is niet zo vanzelfsprekend. Voor veel kinderen en volwassenen is het een flinke uitdaging om al deze bewerkingen te onthouden. Misschien loop je daar ook wel tegenaan bij jouw kind.
Natuurlijk wil je je kind zo goed mogelijk begeleiden bij het leren van de tafels. Om je op weg te helpen schreef ik het artikel De tafels leren is makkelijk en leuk met deze tips! waarin je alles te weten komt over de vermenigvuldiging, maaltafels, deeltafels en ervaar je ook zelf waarom het tafels leren zo lastig is. Daarnaast vind je in dat artikel ook volop handvatten om je kind te ondersteunen bij het leren van de tafels.
Eén van de manier om de tafels leren makkelijker te maken is door het leuk te maken. Ik wens jullie veel speelplezier!
HABA Avonturier 1 x 1
Dat HABA ook een mooi vormgegeven spel heeft om de tafels te oefenen vind ik echt te gek. HABA Avonturier 1 x 1 is het favoriete tafeloefenspel van mijn Wild Cooky.
Beeld je in dat je midden in het ondoordringbare regenwoud loopt en een mythische stad van goud ziet liggen. De toegang tot de stad wordt geblokkeerd door een gigantische poort met stenen die op de verkeerde plek liggen. Het doel van het spel is om de stenen op de originele plek terug te leggen door het oplossen van de vermenigvuldigingen zodat de poort naar de waardevolle schatten open gaat.
Je kunt met HABA Avonturier 1 x 1 meerdere spelvarianten spelen. Voor elke spelvariant zorg je dat je de mozaïekplaatjes met de gekleurde kant naar beneden willekeurig op het spelbord (raadselwand) legt. De plaatjes hebben aan de achterkant allemaal dezelfde kleur. Let op: bij sommige getallen lijken de voorkant en de achterkant wat betreft kleur erg op elkaar. Misschien een verbeterpuntje voor HABA.
Zo speel je het spel
Nadat je de voorbereiding gedaan hebt, kies je welke variant van het spel je wilt spelen (basisspel, sprintvariant of een coöperatief spel). Pak een willekeurig mozaïekplaatje van het bord en leg deze op het spinnenweb rechtsonderin het bord. Zo ontstaat een leeg vakje.
Coöperatieve variant (variant voor één speler)
Vanuit het lege vakje ga je recht omhoog en daar lees je getal A af. Ook ga je vanuit het lege vakje naar links en daar lees je getal B af. Vermenigvuldig nu de getallen A en B. De uitkomst (het product van A en B) zoek je tussen de nog niet omgedraaide plaatjes. Gevonden? Draai het getal om en kijk of het dezelfde kleur en patroon heeft als het lege vakje. Is dat het geval, dan heb je goed vermenigvuldigd. Leg het mozaïekplaatje op het lege vakje. Nu is er weer een nieuw vakje vrij en lees je ook weer de vermenigvuldiging af.
Soms zijn er meerdere plaatjes met hetzelfde getal. Je mag dan kiezen welke je gebruikt. Mocht het plaatje op het spinnenweb nodig zijn, pak hem dan en leg vervolgens een ander mozaïekplaatje, dat nog met de lichtgekleurde zijde naar boven ligt, op het spinnenweb.
Ga door met stenen leggen totdat je alle mozaïekplaatjes op goede plek hebt gelegd. Neem, als je dat leuk vindt, de tijd op om te zien hoe lang je erover doet. Je kunt een volgende keer dan proberen jezelf te verbeteren.
Basisspel
Bij het basisspel gebruik je ook het kleine speelbord met het loopparcours. De spelers starten met hun avonturier aan de onderkant van de ladder. De speelkaarten worden geschud en elke speler krijgt 3 kaarten.
Als een speler nu een vermenigvuldiging goed heeft uitgerekend door het juiste mozaïekplaatje te pakken, mag hij zijn avonturier een stapje hoger op de ladder zetten. Dan kijken álle spelers of ze uitkomst van deze vermenigvuldiging ook op hun speelkaarten hebben staan. Als je die kaart hebt, dan leg je hem open voor je neer en klimt jouw avonturier ook een stapje omhoog.
Bij het basisspel gaat het er dus om dat je goed kunt rekenen én dat je een beetje mazzel hebt met de juiste kaarten. Wie staat er als eerste bovenaan de ladder?
Sprintvariant
HABA beschrijft ook nog een variant voor ervaren avonturiers. Daar komt het aspect tijd bij kijken door gebruik van de zandloper. Binnen de tijd van de zandloper legt één speler zoveel mogelijk mozaïekplaatjes door vermenigvuldigen op de juiste plek (zoals ook bij de coöperatieve variant). Voor elk plaatje dat goed wordt neergelegd zet een medespeler jouw avonturier een stapje hoger op de ladder. Als je boven bent ontvang je een spelkaart en begin je weer onderaan de ladder. Is de zandloper doorgelopen? Dan is de volgende speler aan de beurt. Als alle spelers geweest zijn, ga je verder met de volgende ronde.
Speel door tot een speler zijn tweede speelkaart ontvangt. Maak dan de ronde voor de overige spelers af. Wie hebben er twee beloningskaarten?
Eindoordeel HABA Avonturier 1 x 1
Het HABA-spel Avonturier 1 x 1 is een handig zelfcorrigerend vermenigvuldigingsspel. Past de kleur en het patroon van het mozaïekplaatje op de lege ruimte, dan weet je dat er juist vermenigvuldigd is. Hierdoor kunnen kinderen het spel zonder begeleiding spelen.
In het spel draait het eigenlijk volledig om het vermenigvuldigen. Toch voelt het voor mijn dochter (en haar vriendje die een keer meespeelde) als een echt spel en hadden ze er lol in. Mijn dochter vindt het basisspel het leukste om te doen, omdat er poppetjes meedoen zegt ze 😊. De zandloper bij de sprintvariant werkt haar op de zenuwen ondanks dat ze tafels al goed kent.
Zelf vind ik het, als je met meerdere kinderen speelt, de coöperatieve variant het fijnst om te spelen. Zo is er geen risico dat een kind zich minderwaardig voelt als hij/zij de tafels nog niet goed kent. Kinderen kunnen elkaar wel aanwijzingen geven, wat ook ontzettend leerzaam is. Komt een speler niet uit de vermenigvuldiging 9 x 7 dan kan een andere speler bijvoorbeeld als aanwijzing geven eerst 10 x 7 uit te rekenen en er dan 7 af te halen.
Idee voor een extra coöperatieve variant
HABA zou van het basisspel een coöperatieve variant kunnen beschrijven waarbij de kinderen er samen voor moeten zorgen dat één avonturier de bovenste sport van de ladder bereikt binnen de tijd van een vooraf in overleg bepaalde aantal keer doorlopen van de zandloper (circa 32 seconden per zandloper).
De begeleider is verantwoordelijk voor de zandloper en de kinderen proberen binnen de tijd zoveel mogelijk raadsels op te lossen. De kinderen kunnen zichzelf verbeteren door steeds minder zandlopers te kiezen en door handig te kiezen welke mozaïekplaat gepakt wordt als er meerdere beschikbaar zijn.
Je kunt er ook voor kiezen om bij elk spel een kind een bepaalde rol te geven. Kind A rekent de vermenigvuldiging uit, kind B pakt het getal dat kind A geroepen heeft en controleert het antwoord en kind C is verantwoordelijk voor de zandloper. Rouleer na elk spel.
De Gorgels Tafels oefenen
Is jouw kind dol op de verhalen van Jochem Myjer over de Gorgels? Dan maak je je kind vast blij met het spel De Gorgels Tafels oefenen!
Dit spel kun je alleen spelen of met zijn tweeën. Je oefent de tafels van 1 tot en met 12 door een soort bingo te spelen.
Oefen je bijvoorbeeld de tafel van 7. Gooi met de tienvlaksdobbelsteen. Het geworpen getal vermenigvuldig je met 7. Zoek nu het juiste antwoord op de antwoordkaart en markeer met de bijgeleverde zwarte stift het juiste antwoord.
Lukt het je om de kaart vol te krijgen?
Er wordt een kaart bijgeleverd waarop je kan aangeven welke tafels je al kent. Ook kun je invullen welke tafel je, oepselabambam, lastig vindt. En wat is jouw lievelingstafel?
Mijn Wild Cooky is echt één van de grootste fans van de Gorgels, verrassend genoeg is dit niet haar favoriete vermenigvuldigingsspel.
Loco Tafels
Loco was vroeger één van mijn favoriete educatieve spelletjes. Ik was toen al dol op leren door te spelen. Om Loco te spelen heb je een loco basisdoos en een boekje nodig. Er zijn boekjes over allerlei soorten onderwerpen en gelukkig ook voor vermenigvuldigen.
Je speelt het door alle steentjes op de juiste plek te leggen volgens de opdrachten. Doe daarna de doos dicht en draai hem om. Controleer of de afbeelding hetzelfde is met die in het boekje.
Loco Mini De tafels van 1 – 10
De Loco Mini basisdoos bevat 12 steentjes. Je kunt dus maximaal 12 opgaven in één ronde oplossen.
Het boekje Loco Mini De tafels van 1 – 10 heeft de volgende inhoud:
- De maal- en deeltafels van 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9
- Gemengde opgaven met de tafels door elkaar
- Invulopgaven, bijv. …. x 9 = 45
- Kettingopgaven, zoals 7 x 5 + 4
Het boekje Loco Mini De tafels van 1 – 10 is ideaal voor elk kind dat net begint met het leren van de tafels.
De prijs voor het boekje en de basisdoos wisselt soms bij bol.com. Vergelijk dus altijd even de huidige prijs met de constante prijs van Heutink.
Loco Maxi Tafels 1 – 10
De Loco Maxi basisdoos bevat 24 steentjes om te leggen.
Er zijn drie Loco Maxi boekjes om de tafels te oefenen:
- Loco Maxi Tafels 1 – 10. Zie beschrijving hieronder
- Loco Maxi Tafels 11 – 25, het vervolg op het eerste boekje.
- Loco Maxi Rekentijd Tafels, dit boekje was mijn Wild Cooky te druk opgemaakt en hierdoor onoverzichtelijk. Bekijk dus even of het bij jouw kind past voor je deze besluit aan te schaffen.
Als je kind net begonnen is met het leren van de tafels, dan zou ik ervoor kiezen om de Loco Mini versie te spelen. Het boekje Loco Maxi Tafels 1 – 10 vraagt namelijk van het kind om naast het uitrekenen van de vermenigvuldiging, gelijk nog een andere bewerking uit te voeren. Ideaal dus als je kind de tafels al redelijk kent en wel uitdaging kan gebruiken om het automatiseren van de tafels leuk te houden. Zie de foto hieronder.
Toverstapels
Mijn Wild Cooky geniet ervan om ’s ochtends even te laten zien dat ze kan toveren met de Toverstapels. Een super simpel spelletje dat je in enkele minuten speelt.
Elk pakketje Toverstapels bevat een aantal series kaarten in verschillende kleuren. Kies één kleur kaarten om mee te gaan toveren. Leg de kaarten allemaal met dezelfde kant naar boven, bijvoorbeeld de uitkomsten van de vermenigvuldiging. Draai nu één kaart om zodat je de stippen ziet. Het aantal rijen en kolommen donkergekleurde stippen geven aan welke getallen je moet vermenigvuldigen. Bijvoorbeeld hieronder 3 keer 3.
Zoek dan het kaartje erbij met de juiste uitkomst, in dit geval 9. Gevonden? Leg deze dan op zijn kop bovenop de kaart met de opdracht. Hierdoor komt weer een nieuwe opdracht met stippen tevoorschijn. Zoek hierbij ook weer de passende kaart en leg die kaart er weer gedraaid bovenop. Ga zo door tot alle kaarten van deze kleur op één stapel liggen. Dan zie je weer een opdracht om uit te rekenen. Draai dan de hele stapel om en je krijgt als je het goed gedaan hebt, de uitkomst van de vermenigvuldiging van de laatste kaart. Wow, je kunt toveren!
Er zijn verschillende setjes te krijgen. Bestel ze van de tafels die jouw kind lastig vindt.
Op de website van Schoolsupport vind je een filmpje van dit spelletje en vind je waarschijnlijk de laagste prijs voor dit spel.
Malle Getallen Vermenigvuldigen
Het spel Malle Getallen van Scala heeft meerdere varianten. Het eerste spelletje om tafels te oefenen dat wij speelden was Malle Getallen Vermenigvuldigen.
Malle Getallen Vermenigvuldigen bestaat uit 76 kaartjes en één magische antwoordenvelop.
Het spel kun je op meerdere manieren spelen.
Als je de tafels nog niet zo goed kent, begin je met deze startersvariant (niet beschreven bij de spelregels). Zoek zoveel mogelijk kaartjes van één tafel bij elkaar, bijvoorbeeld de tafel van 2. Geef je kind steeds een kaartje om uit te rekenen. Jouw kind kan na het uitrekenen het antwoord controleren door het kaartje in de magische antwoordenvelop te schuiven en het antwoord af te lezen.
Een iets moeilijkere variant is door je kind steeds een kwartet te geven om op te lossen. Ook deze kan je kind weer zelfstandig controleren met de magische envelop. Niet elk kwartet bevat vermenigvuldigingen uit dezelfde tafel, dat maakt deze spelvariant al iets uitdagender.
Echt een spel wordt het als je het tafelkwartet speelt. De speler die aan de beurt is vraagt dan aan de ander, ‘Heb je voor mij een kaart van het vleermuis kwartet?’ Als de ander zo’n kaart heeft, noemt hij/zij de opgave op die kaart. De speler die aan de beurt is geeft het antwoord. Het antwoord wordt gecontroleerd met de magische envelop. Als de speler het goede antwoord heeft gegeven krijgt hij/zij de kaart en mag er nog een tweede kaart gevraagd worden op dezelfde manier. Als het antwoord niet goed is, blijft de kaart waar hij is en is een volgende speler aan de beurt.
Dobbelend tafels oefenen
Hou je van een eenvoudig spelletje om tafels te oefenen? Dat kan heel simpel met 2 dobbelstenen. Bijvoorbeeld met deze twee 12-kantige dobbelstenen oefen je de tafels van 1 tot en met 12. Ook ideaal als reisspelletje.
Het eenvoudigste spelletje: gooi met beide dobbelstenen en vermenigvuldig de twee getallen die boven liggen.
Maar natuurlijk is er veel meer te bedenken. Misschien uit jouw Wild Cooky zich graag creatief en vindt hij/zij het uitdagend om zelf een spel te bedenken met de twee dobbelstenen.
Suske en Wiske leren tafels
Het spel Suske en Wiske leren tafels is er voor degene die houdt van de strips van dit leuke duo. Je speelt het spel met 2 – 4 personen waarbij je de tafels van 1 tot en met 10 oefent door middel van het honderdveld.
Elke speler krijgt een honderdveld. Gooi met de dobbelsteen en zo bepaal je met welke tafel je speelt. Gooi nog een tweede keer, dan kun je het product van die twee getallen uitrekenen en een blokje op je honderdveld leggen. De andere spelers doen precies hetzelfde en zullen dus waarschijnlijk een andere tafel doen. Bij de tweede ronde hoef je dan maar één keer per persoon te gooien omdat de tafel al bekend is. Gooi je een groene Suske en Wiske, dan mag je zelf een blokje leggen op een plek die je nog nodig hebt. Met de rode Suske en Wiske neem je een blokje van een andere speler weg.
Het spel is niet zelfcorrigerend. Er zal dus iemand bij moeten zitten die controleert of er goed gerekend wordt.
Check ook zeker even de prijs in de suskeenwiskeshop, daar is soms een leuke aanbieding te vinden.
Hoe leert jouw Wild Cooky de tafels? Ken jij speelse manieren die helpen met het automatiseren van de tafels?