Ken je de serie Tijgerlezen al? De boeken uit de serie Tijgerlezen zorgen er zeker voor dat je kind van lezen gaat houden!
In dit artikel vind je een beschrijving van alle boeken uit de serie Tijgerlezen gesorteerd naar moeilijkheidsgraad. Het is niet altijd even precies te zeggen in welke categorie het boekt valt, maar ik heb mijn uiterste best voor je gedaan. 🙂 Zo kan je kind makkelijk een boek kiezen dat het graag wil lezen en past bij zijn leesvaardigheden.
Goed nieuws voor alle kinderen die leren lezen! De uitgever van de serie Tijgerlezen belooft in 2020 elke maand een nieuw boek in deze serie uit te brengen. Jippie!
Tijgerlezen is een serie kinderboeken die geschreven worden met het idee om kinderen plezier te laten beleven aan het lezen. Kinderen willen graag dat boeken spannend of grappig zijn. Aan die criteria voldoen de Tijgerlezenboeken dan ook absoluut!
In deze boeken is geen rekening gehouden met de criteria van de AVI leesniveaus. Wel is het lettertype wat groter en worden er geen lange zinnen gebruikt om rekening te houden met de beginnende lezer.
De Tijgerlezenboeken zijn ontzettend leuke boeken voor de beginnende lezer, maar kunnen ook goed voorgelezen worden. De moeilijkheidsgraad van de Tijgerlezenboeken varieert. Hierdoor zijn de Tijgerlezen-prentenboeken voor de écht beginnende lezer, zelfs al leuk als voorleesboek voor peuters en kleuters. Dan zijn er boeken voor kinderen die al een beetje kunnen lezen en er zijn ook Tijgerlezenboeken met langere verhalen die leuk zijn voor kinderen die al iets vaardiger zijn met lezen.
Tijgerlezen lesbrieven
Ben je leerkracht op een school of leert jouw kind thuis bij jou?
Dan is het ook de moeite waard om de Tijgerlezen lessuggesties te bekijken. In de Tijgerlezen lesbrieven staan leuke lessuggesties om de inhoud van het boek te verwerken door verschillende activiteiten. Naast de ideeën voor Tijgerlezenboeken vind je hier ook lessuggesties voor andere boeken van uitgever Querido.
Tijgerlezen-prentenboeken voor de écht beginnende lezer
De tijgerlezen-prentenboeken zijn geschikt om voor te lezen en voor de écht beginnende lezer om zelf te lezen. Ze hebben slechts één zin per bladzijde.
Wij zijn tijgers!, Edward van de Vendel
Mijn Wild Cooky is dol op katachtigen en na zoeken in de bieb kregen we dit boek in handen. Het boek Wij zijn tijgers! was onze eerste kennismaking met de serie Tijgerlezen. Wij waren meteen verkocht!
Dit prentenboek over Dikdik Tex (een kleine antilope soort die in de savannes van Zuid- en Oost-Afrika leeft) , stokstaartje Max en olifantspitsmuis Wokkeltje is ook leuk als voorleesboek voor peuters en kleuters.
Tex en Max vinden dat ze tijgers zijn, vanbinnen. Wokkeltje vindt dat zijn vrienden niet op tijgers lijken en ook niet als tijgers klinken. Max en Tex verzinnen daar wel iets op, maar hebben geen oog voor wat er om hen heen gebeurt. Jij als lezer ziet dat natuurlijk wel en dat maakt het boek grappig en spannend tegelijk.
Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had, Joukje Akveld
Zijn zusje ziet tijdens een treinrit koeien in de wei staan en vindt dat maar saai. Maar Olle weet dat het snuivende bizons zijn met horens als torenspitsen en hoeven waaronder zussen in één keer verdwijnen. Olle verkiest zijn eigen fantasierijke en avontuurlijke kijk op de wereld in plaats van het saaie leven door een bril.
Dit grappige prentenboek laat je kind merken hoe fijn het is om lekker te fantaseren.
Let op: er komen in dit boek teksten als “domme zus, dacht Olle” voor. Mocht je daar moeite mee hebben, dan kun je dit verhaal beter overslaan.
Dappere Max, Ed Vere
Als jouw kindje dol op katten is, dan is het tijgerlezenboek Dappere Max er eentje om absoluut te lezen. Een ideaal boek voor de echt beginnende lezer. Heb je er nog een kleine peuter bijzitten? Die vindt het vast ook een geweldig boek om voorgelezen te krijgen.
Max is een dapper, stoer en schattig katje dat op muizen jaagt. Hij weet alleen niet hoe muizen er uit zien….
Groeien jouw kinderen tweetalig op? Als Engels één van die twee talen is, dan zijn de Engelstalige boeken van Ed Vere ook een aanrader.
Drie katten op een rij, Kaat Vrancken
Nog een boek voor liefhebbers van katten! Drie katten op een rij is zonder twijfel geschreven door een kattenliefhebster.
Noor is zo dol op katten. Ze heeft er wel drie: Kit, Stip en Ros. Noor geeft de katten vis. Daar zijn de katten natuurlijk blij mee en Noor wordt er zelf ook blij van.
Mam is helaas niet zo blij met de drie katten. Ze mogen niet blijven. Zou het helpen als Noor heel lief vraagt of de katten mogen blijven?
Dit boekje van Kaat Vrancken is op dit moment niet leverbaar, maar in de bibliotheek wel te vinden.
Tijgerlezenboeken voor kinderen die net kunnen lezen
De lezertjes die net kunnen lezen kunnen hun hart ophalen met deze boeken met weinig tekst en eenvoudige zinnen. Ook deze boeken zijn fijn om voor te lezen.
Luister naar mijn trompet, Mo Willems
Piggie heeft een nieuwe trompet. Daar wil ze natuurlijk dolgraag op spelen.
Ze speelt voor haar beste vriend Olaf. Maar alle begin is moeilijk. Piggie doet ontzettend haar best en blaast allerlei klanken op de trompet. Olaf vindt het niet om aan te horen.
Als jouw kind een liefhebber is van eenhoorns, dan krijg je zeker een blij gezicht als je met dit boek aan komt zetten.
Er komt een grote Miss Eenhoorn verkiezing. Je kunt er een grote glimmende gouden hoorn winnen. Zebra Ayla doet mee aan de voorronde samen met onder andere een pony, twee jongens en een zeepaardje. Helaas worden ze door de jury afgewezen.
Ook zij moeten een eerlijke kans krijgen om Miss Eenhoorn te worden vinden ze en daarom maken ze samen een plan.
Is er leven op Mars?, Jon Agee
Een jonge dappere astronaut landt op Mars. Hij is benieuwd of hij iets kan ontdekken dat leeft. Hij weet wel zeker dat hij leven tegen zal komen. Als cadeau heeft hij chocoladetaartjes meegebracht.
De illustraties in Is er leven op Mars? zijn onmisbaar bij dit verhaal. Na lang zoeken denkt de astronaut dat hij zich misschien vergist heeft en dat er toch geen leven op Mars is. Maar de lezer ziet dat de astronaut door een wezen gevolgd wordt. Dit maakt het boek extra spannend en grappig tegelijk.
Hoog en laag, Annie M.G. Schmidt
Hoog en laag is een verhaal van Annie M.G. Schmidt dat verscheen in 1972 samen met liedjes op een grammofoonplaat.
Het verhaal gaat over twee kinderen, Kees en Jelle, die allebei wonen in een nieuwbouwwijk. Kees woont in een flat en Jelle in een huis met een tuin. Beide kinderen zijn niet tevreden met waar ze wonen en besluiten van huis te ruilen. Of dat nu zo’n goed plan is?
Zonder dat de woorden enthousiasme en jaloezie benoemd worden, ontdek je als lezer hoe Jelle en Kees zich voelen.
Heel heel heel vies boek, Edward van de Vendel
Welk kind houdt er nu niet van hele smerige verhalen. Zelfs als je kind normaal gesproken moeite heeft om naar een boek te grijpen, dan kan het bijna niet anders dat dit vieze boek uit de boekenkast wordt gehaald.
De hoeveelheid tekst is beperkt doordat de verhalen in het heel heel heel vies boek grotendeels in stripvorm geschreven zijn.
Wil je als ouder meelezen? Doe dit dan alleen als je een sterke maag hebt en geen problemen hebt met snot en spuug. 😉
Pim en het Pinda-kanon, Tjibbe Veldkamp
Wij houden van Tjibbe Veldkamp, uh nou ja, van de (prenten)boeken van Tjibbe Veldkamp. We lachen ons rot om de avonturen van Agent en Boef, dus we konden Pim en het pinda-kanon natuurlijk niet laten liggen.
Pim moet de hele dag pinda’s pellen. Een flinke klus en zo saai dat Pim soms in slaapt valt. Zijn valse stiefoom Stef, die de hele dag pinda’s eet, is het daar niet mee eens. Hij schiet Pim wakker met zijn pinda-kanon. Pim vindt dat natuurlijk niet leuk en komt op een goed idee als hij onderweg langs een sloop loopt.
Absoluut een aanrader door de boeiende illustraties, het spannende en grappige verhaal en de goed te lezen tekst voor een beginnende lezer.
Fien wil een flus, Joke van Leeuwen
Fien geeft een feestje voor haar vrienden. Haar vrienden vragen wat ze wil hebben. Fien wil een flus.
Haar vrienden hebben geen idee wat het is. Ze vragen zich allemaal af wat het is of dat ze het wel goed verstaan hebben. Is het een kus met veel spuug? Of wil ze een mus? Iedereen bedenkt dan zelf maar iets leuks voor Fien.
Weet jij wat een flus is? Weet Fien het zelf wel? Ontdek het in dit vrolijke en goede verhaal uit de serie Tijgerlezen.
Dief in de straat!, Anke Kranendonk
Is jouw kind ook een speurneus in de dop? Dan zal Dief in de straat! zeker verslonden worden. Het is een spannend detectiveverhaal met een eenvoudige tekst.
Terwijl Jan een middag televisie kijkt, gebeurt er werkelijk van alles in zijn straat. Er is gesnoept aan de taart van de buurvrouw. De gehaktballen van buurman Mo zijn verdwenen én de pannenkoeken van buurman Mees zijn ook al weg.
Het spoor loopt naar het huis van Jan. Hoe kan dat nou? Wie is de dief?
Tijgerlezenboeken voor lezers die iets vaardiger zijn
Kinderen die al iets vaardiger zijn met lezen en zelfs kinderen die in groep 5 of 6 zitten, kunnen genieten van deze boeken uit de serie Tijgerlezen. Natuurlijk kunnen deze boeken ook voorgelezen worden.
Hoe beroof je een bank?, Pim Lammers
Heb je wel eens een zwartvoetbunzing gezien? In 1986 was dit de meeste bedreigde zoogdiersoort ter wereld.
In Hoe beroof je een bank? zijn Max en zijn vrienden Lotte en Mo bezorgd om de zwartvoetbunzing omdat hij met uitsterven wordt bedreigd. Als ze de zwartvoetbunzing willen redden is er veel geld nodig.
De vrienden vragen zich af hoe ze dat geld bij elkaar krijgen. Door een bank te beroven, verzint Mo voor de grap. Dat zijn ze natuurlijk niet echt van plan of loopt het toch anders dan gedacht?
Die kleine is Don, de lange is Sjon, Catharina Valckx
Don is klein en Sjon is lang. Ze zijn elkaars tegengestelden. Ze denken vaak anders over dingen. Is dat een probleem voor een vriendschap? Helemaal niet! Integendeel, ze zijn hele goede vrienden.
Ze eten samen koekjes, ze nodigen vrienden uit, ze zien een kriebeldiertje in een holle boom én ze worden verliefd.
Wie is er niet dol op popcorn? Maar wat nu als een maiskorreltje geen popcorn wil worden en niet wil poppen. Het maiskorreltje wordt steeds groter en er komen ook nog eens armpjes en beentjes uit. Hij krijgt zelfs een gezichtje en kijkt boos. Bob Popcorn is geboren.
Dit boek vol met leuke illustraties noemt mijn Wild Cooky: hilarisch! Ze kan er geen genoeg van krijgen. Gelukkig hoeft dat ook niet want er is nu ook een hele toffe Bob Popcorn website! Je kind vindt hier allemaal leuke spelletjes, kleurplaten, recepten en tips voor een boekbespreking. Inmiddels zijn er meerdere boeken van Bob Popcorn, dus genieten maar!
Houdt je kind van zelf verhalen schrijven? De website biedt je kind ook de mogelijkheid om een techniek te leren om zelf fantastische verhalen te schrijven.
De Popcorn spion, Maranke Rinck
Vond je het eerste boek over Bob Popcorn net zo leuk als mijn dochter? Dan lees je natuurlijk meteen verder in het tweede deel over dit bijzondere popcorntje.
Kan Bob Popcorn in het tweede verhaal, de Popcorn spion van Maranke Rinck, nog onopgemerkt blijven? Of zorgen zijn rare fratsen ervoor dat hij ontdekt wordt?
En de baas van de popcorn fabriek in Amerika wil dit explosieve popcorntje eigenlijk terughalen. Zou het allemaal wel goed komen? Welke talenten zet Bob in?
Zondag maandag sterrendag, Anna Woltz
Er zijn van die boeken die je vanaf de eerste zin al boeien. Zondag maandag sterrendag is absoluut zo’n boek. Je wordt meteen nieuwsgierig en wilt echt weten hoe het verder gaat met Nora.
Het boek gaat over Nora. Nora is uitvinder en dat kun je aan haar kamer zien ook. Haar hond Bruno wilde ze laten vliegen, maar die stortte helaas neer. Haar haar ging ook een beetje in de brand.
Haar broers lachen haar uit, maar doen ze dat nog steeds als Nora een draak uitvindt? En hoe helpt Nora haar nieuwe buurjongen Sep?
Bobbi Bolhuis redder in nood, Kate DiCamillo
Het huisvarkentje Bobbi woont bij meneer en mevrouw Bolhuis. Bobbi is ’s avonds bang alleen in bed en slaapt daarom zelfs bij de meneer en mevrouw in het grote bed.
Op een nacht gaat het mis en zakt het bed door de vloer.
In de tandartspraktijk van zijn vader staat een doodskop. Ulf en zijn oudere broer Jonas spelen met de doodskop. Jonas zegt dat deze van iemand is geweest die is aangevallen door een weerwolf. Ulf wordt bang van deze verhalen.
Dan wordt Ulf op een nacht zelf gebeten door een weerwolf. Wat zou er met hem gebeuren?
Hoe ik een weerwolf werd is een super spannend verhaal met leuke gekleurde illustraties voor een beginnende lezer met al een beetje leeservaring.
Hoe ik een detective werd, Ulf Stark
Ken je Ulf nog uit Hoe ik een weerwolf werd? Hoe ik een detective werd is een vervolg op dit spannende boek.
Ulf mag niet meespelen met zijn broer en vrienden als ze detective spelen. Ook niet als hij zijn huilen-trucje inzet. Ulf fantaseert dan maar over dat hij een detective is. Hij wil graag bewijzen dat hij een beroemde detective kan worden. Dat is een uitdaging want de kleine Ulf is soms wel wat onhandig.
Dit boek is heerlijk om te lezen en voldoet weer goed aan het criteria grappig dat veel kinderen hebben voor een boek.
Sammie de Fantastische, Abby Hanlon
In het boek Sammie de Fantastische maak je kennis met het meisje Sammie. Haar broer Luuk en zus Violet willen nooit met Sammie spelen omdat ze haar te klein vinden om mee te doen. Ze noemen haar draakje. Gelukkig heeft Sammie vriendin Maria die alleen zij kan zien. Maria wil altijd met Sammie spelen en ze beleven samen leuke dingen.
Grappige illustraties ondersteunen het leuke verhaal dat voor veel kinderen herkenbaar zal zijn.
Dit boek is om zelf te lezen geschikt voor kinderen die al iets vaardiger zijn met lezen.
Sammie en de echte beste vriendin, Abby Hanlon
Als je in het boek hierboven kennis hebt gemaakt met de fantastische Sammie, dan kun je nu verder lezen in het volgende Sammie avontuur.
In Sammie en de echte beste vriendin adviseren de broer en zus, Sammie om een échte vriendin te maken. In Sammie’s klas zit Rosabelle. Rosabelle woont in een kasteel en heeft een draak als huisdier. Wat zal er gebeuren met Sammie’s imaginaire vrienden als Sammie vriendschap probeert te sluiten met Rosabelle?
Is jouw kind erg gevoelig voor spannende elementen in boeken? Lees dan samen het stukje over mevrouw Kakenkraker.
Wie is er bang voor de voetbalzombies?, Simon van der Geest
Ramon houdt van voetballen. Het elftal waarin hij speelt staat helaas helemaal onderaan in de competitie. Ramon houdt niet van verliezen. Zijn vader komt binnenkort kijken en dan wil hij echt winnen. Maar hoe doen ze dat als ze twee man missen?
Ramon’s oma, die bij hem in huis woont, heeft maar negen vingers en een doodskop. Oma zegt dat je zombies op kunt roepen en dat die kunnen helpen als je ze hard nodig hebt…
Voor elke kattenliefhebber raad ik absoluut aan het boek Rotkat van Janneke Schotveld te lezen.
Het verhaal gaat over Rotkat die op de vuilnisbelt woont. Zijn huis noemt hij een kasteel en zijn beste vriend is de meeuw Mohammed. Samen gaan ze op pad en beleven leuke dingen.
Mijn Wild Cooky zegt: ‘In het midden wordt het heel grappig.’ Ze vindt dat Janneke Schotveld het boek goed geschreven heeft. De illustraties zijn vrolijk en zorgen ervoor dat je Rotkat een plekje in je hart krijgt.
Yes er komen de komende tijd nog meer Tijgerlezenboeken bij! Is jouw kind al toe aan een nieuw boek voordat die verschenen zijn? Lees dan ook eens een samenleesboek. Laat ons weten wat je van de Tijgerlezen boeken in dit artikel vindt! Ben je van mening dat een boek beter thuishoort bij een andere moeilijkheidsgraad, dan horen we het graag!
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website goed werkt. Lees er meer over in de privacyverklaring.
Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.OkPrivacy policy