Wandelen met kinderen is ontzettend leuk! Of je nu wilt bergwandelen met kinderen, een tippel door een gezellige stad wilt maken of een boswandeling met kinderen wilt doen… wandelen met kids is een belevenis voor het gezin! Mits je blije kinderen mee op pad hebt! 😉
Jengelende kinderen achter je aan slepen is wel het laatste wat je wilt. Om de kilometer belonen met een snoepje om het wandeldoel te halen is vast ook niet hoe je het voor je ziet. En gezeur als “zijn we er er nu bijna” en “het is zo saaaaaai” bederven ook meteen jouw plezier in de wandeling.
Als bergsporter hou ik ervan om een mooi topje te halen of een flinke dagtocht of meerdaagse tocht te maken. Herkenbaar? Ik leerde al snel dat die wandeldoelen niet helpen om kindvriendelijk te wandelen. Er moest echt een knop bij mij om.
Door schade en schande werd ik wijs. In deze blog deel ik je al mijn tips om het wandelen met kinderen leuk te maken.
Autonomie voor je kind
Autonomie, zelf kunnen bepalen wat je doet, is voor iedereen belangrijk én dus zeker ook voor kinderen. Betrek je kind, in overeenstemming met de leeftijd, bij de planning en de uitvoering van de wandeling.
Met een eigen rugzakje voelt een kind zich super stoer.
Kies een aantal routes uit die je geschikt acht, vertel je kind er iets over en laat je kind daarna bepalen welke route jullie willen lopen. Als jullie eenmaal vertrekken kun je je kind de weg laten wijzen met kaart, kompas en gps.
Tijdens een stadswandeling kan je je kind het volgende straatje om in te lopen laten kiezen. Zo kom je zelf ook nog eens op een nieuwe plek.
Je kunt ook samen voor vertrek een speciale kinderkaart maken. Een versimpelde landkaart met bepaalde herkenningspunten.
Ken je de app maps.me? Daarop zijn de wandelpaden heel duidelijk herkenbaar en je kind kan zo met je telefoon de route volgen en als gids fungeren.
16 ideeën voor plezier onderweg tijdens het wandelen met kinderen
Een kind heeft veel tijd nodig om te spelen en te ontdekken. Je jonge kind verwondert zich buiten over alles wat het tegenkomt, van grasspriet tot beestjes die rondlopen. Geniet samen van het observeren van wat jullie tegen komen. Verwonder je om al het moois om je heen.
Wat oudere kinderen hebben soms nog wat extra’s nodig om de wandeling tot een succes te maken:
- Speeltuinen onderweg of aan het einde van de route doen het altijd goed.
- Een rots om op te klimmen of als een aapje in een boom slingeren vinden de meeste kinderen ook tof om te doen.
- Verzamel de 10.000 digitale dierenkaarten in natuurgebieden met de Staatsbosbeheer app Perfect Earth Animals.
- Een eigen wandelstok zoeken of maken.
- Laat je kind de routemarkeringen vinden. Wie vindt hem als eerst? Binnen no time ben je aan het einde van de wandeling.
- Steenmannetjes zoeken in de bergen.
- Wandelen in de regen is ook een hele toffe ervaring. Gewapend met een goed regenpak en laarzen is lol gegarandeerd!
- Een ritje met een kabelbaan of rodelend de berg af is ook te gek! En niet alleen voor je kind…
- Maak een speurtocht met uitdagende opdrachten. Of misschien bestaat er al een speurtocht bij de plek waar je gaat wandelen. Denk bijvoorbeeld aan kabouterpaden in het bos.
-
Speel een rollenspel. Bijvoorbeeld prooi- en roofdier tijdens een wandeling door de natuur, sluip door de bosjes, ren achter elkaar aan en vang de prooi.
- Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is …
- Schatten die je onderweg tegenkomt bewaren in een zelfgemaakt schattendoosje.
- Maak bingokaarten van de plaatselijke flora en fauna. Wie heeft het eerst zijn kaart vol?
- Geocaching, oftewel een schat zoeken met je gps (op je mobiele telefoon) is echt een leuke uitdaging. Installeer een geocaching app op je telefoon en je kunt op pad. Lees er alles over op deze Nederlandstalige geocaching website.
- Ontdek de natuur op een andere manier door het lopen van een Blotevoetenpad of een natuurontdekpad.
- Echte klimgeitjes kunnen, na een cursus en onder kundige begeleiding, hun eerste klettersteig (op zijn Italiaans Via Ferrata) doen!
Jij kent jouw kind het beste en weet waar het blij van wordt. Zorg dat deze momenten zijn ingebouwd in je wandeling.
Dat kan dus ook heel iets anders zijn. Mijn Wild Cooky is dol op lezen en voorgelezen worden. De e-reader gaat bij ons bijna altijd mee in de tas zodat we tijdens een pauze ook even samen kunnen lezen.
Kies een mooi wandeldoel
Het kan fijn zijn om een mooi doel te hebben voor de wandeling. Je maakt je kind blij met een leuk meertje of riviertje om lekker met water te kunnen spelen. Dat is helemaal tof als je kind al zelf kan zwemmen. Een mooie waterval of grot in de bergen vinden kinderen ook altijd boeiend. Of een kindvriendelijk café, restaurant of berghut. Een plek waar dieren te zien zijn doet het ook altijd goed, zoals een kinderboerderij of hertenkamp. Een stoer kasteel is ook een geweldige bestemming om naar toe te wandelen. Terug in de tijd door te wandelen tussen de Romeinse overblijfselen is voor geschiedenisliefhebbers ook indrukwekkend.
Jouw tiener vindt het misschien zelfs al leuk om naar de top van een berg te gaan of een gletsjertocht te maken.
Vergeet in elk geval het wandeldoel dat je zelf uit zou kiezen. Het gaat erom dat je kind lol heeft. Misschien heel cliché, dan heb jij ook lol! Het gaat er vooral om de wandeling een gezellige belevenis voor het gezin te laten zijn.
Voor sommige kinderen kan het handiger zijn om te benoemen wat je wandeldoel is, bijvoorbeeld “we gaan naar de markt” in plaats van “we gaan wandelen”.
Twee keer zo lang
Bij het plannen van een wandeling ga je er voor het gemak van uit dat een wandeling twee keer zo lang duurt als de tijd die je als volwassene nodig hebt. Als in een gidsje voor een wandeling 2,5 uur staat aangegeven, dan kun je er van uit gaan dat je hier met jonge kinderen zo’n 5 uur over zal doen. Naarmate je kinderen ouder worden zal de tijd meer richting de tijd van het boekje gaan.
Als de route leuk en uitdagend is dan kan het wandelen ook ineens super rap gaan. Als ik mijn Wild Cooky een steil kronkelend bergpad voorschotel, dan rent ze naar boven en kom ik er hijgend achteraan. 😉
Kies een uitdagend kronkelpad in plaats van een eenvoudige vlakke rechte weg.
Voor kinderen tot een jaar of zes is vier uur wandelen op een dag wel het maximum. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van de gekozen route en de capaciteiten en motivatie van je kind. Je vindt de richtlijnen per leeftijdscategorie bij de FAQ in dit artikel.
Ga op pad met gelijkgestemden
Als je met een ander gezin of zelfs meerdere gezinnen op pad gaat, is dat voor je kind hartstikke leuk. De kinderen zijn dan vaak zo druk met elkaar dat ze zonder het door te hebben kilometers ver lopen.
Als je dol bent op de bergen dan is het leuk om eens deel te nemen aan een basiskamp van de NKBV. Je vindt daar altijd genoeg andere gezinnen. Je mag met elkaar op pad gaan maar je bent nergens toe verplicht. Wij hebben dit al meerdere keren gedaan en dit is erg goed bevallen.
Als je liever altijd zelf op pad gaat, dan kun je ook een tocht maken naar een kindvriendelijke berghut. Welke dat zijn in Oostenrijk vind je in de brochure Mit Kindern auf Hütte van de Duitse Alpenverein.
Zelf foto’s maken of kijken met de verrekijker
De meeste kinderen vinden het geweldig als ze zelf foto’s mogen maken. Hang het fototoestel met een touwtje om de nek en kies voor een toestel dat eenvoudig te bedienen is, maar ook meer opties heeft voor als je kind wat ouder is. Een knuffeltje mee om die op de foto te zetten werkt ook goed. Thuis kunnen ze alvast ideeën opdoen met boeken over fotografie.
Met een verrekijker rondlopen vinden kinderen ook geweldig. Vind met behulp van de verrekijker de knabbelende eekhoorn in de boom. Je kunt je kind ook een opdrachtje geven door het bijvoorbeeld een bepaalde vogel te laten zoeken.
Een mooie bijkomstigheid van het meenemen van een fototoestel of verrekijker, is dat je kind ook direct goed om zich heen aan het kijken is en zo van alles tegenkomt dat spannend is om te onderzoeken.
Jong geleerd, oud gedaan
Zo gauw mijn Wild Cooky kon lopen gingen we samen elke dag aan de wandel. Soms lekker struinen door de stad, waarbij ze alle stoepjes, voordeuren en tuintjes bestudeerd had en we hoogstens 2 km liepen. Andere keren het kabouterpad in de duinen. Altijd met de draagzak in de buurt voor als ze geen zin meer zou hebben of moe zou zijn. Dan pakte ik haar op en deed ze een tuk op mijn buik of rug.
Als jonge moeder dacht ik dat ik een kinderwagen echt nodig had. Al snel kwam ik tot de ontdekking dat dat een grote vergissing is. Hele volksstammen doen het zonder kinderwagen. Ik gebruikte eerst een draagdoek en ging al snel over op een Manduca draagzak. De kinderwagen deed het wel ontzettend goed als boodschappenkar! 😉
Een draagzak vind ik met wandelen makkelijker dan een draagdoek. Onderweg kon ik namelijk makkelijker en sneller mijn Wild Cooky in en uit de drager doen, ook als het buiten nat is van de regen.
Je kunt ook kiezen voor een rugdrager. Als je alleen met je kind op pad gaat zorg er dan voor dat je een exemplaar kiest waar je onderin in elk geval de basisuitrusting mee kunt nemen.
Wandelen in een stad
Ga je met je kind wandelen in een (onbekende) stad? Loop dan eens langs de VVV of het toeristenbureau. Soms hebben ze daar speciale speurtochten voor kinderen.
Zo werden we in het Italiaanse Verona door de stad geleid met een fotospeurtocht. In het Spaanse Peñiscola zijn er drie verschillende routes door het stadje uitgezet en samen leerden we zo over de geschiedenis van de stad. In Giethoorn kun je wandelen met veel andere activiteiten, zoals zwemmen en varen, combineren.
Voor jezelf kan het ook leuk zijn om zo eens een hele andere wandeling te doen en kijk je op een andere manier naar misschien wel je eigen stad.
Beleef de avondvierdaagse!
In het voorjaar wordt er op veel plekken een avondvierdaagse voor kinderen georganiseerd. Gedurende vier dagen lopen de kinderen elke avond een andere gemarkeerde route. Onderweg krijgen ze op sommige plekken een stempel, een gezond stuk fruit of wat te drinken. Het is in elk geval een gezellige boel met zoveel wandelende gezinnen.
Als alle wandelavonden goed zijn volbracht, krijg je na afloop een medaille. Je kind zal super trots op de geleverde prestatie zijn.
Mijn Wild Cooky deed haar eerste avondvierdaagse op driejarige leeftijd. Dat was goed te doen mits je er echt de tijd voor neemt en je kind al wat gewend is aan wandelen. Ik zorgde ervoor dat we als eerste aan de start stonden en dan kwamen we als één van de latere binnen.
Wandelen met kinderen FAQ
Ik beantwoord graag je vragen over wandelen met kids. Stuur me een e-mail of stel je vraag bij de opmerkingen onder dit artikel.
Hoe ver kan een kind wandelen?
Hoe ver een kind kan wandelen is wat lastig om aan te geven. Makkelijker is het om richtlijnen te geven voor hoe lang een kind kan wandelen. De afstand is nogal afhankelijk van het terrein. Een wandeling over een vlak en stevig terrein loopt makkelijker, dan een wandeling door mul zand of een steile berg. Ik wil je daarom wat richtlijnen geven over de duur van de wandeling.
- Kinderen 1 – 3 jaar: maximaal 3 tot 4 uur in een drager en minstens elk uur even uit de drager om bijvoorbeeld zelf te wandelen of even lekker te spelen.
- Kinderen 3 – 6 jaar: niet langer dan 4 uur wandelen op een dag en zorg voor lange speelpauzes en genoeg afwisseling in de route.
- Kinderen 6 -10 jaar: met goede en leuke pauzes is een wandeling tot 5 uur lang mogelijk, ook met al wat steilere paden.
- Kinderen 10 – 14 jaar: een wandeling tot 6 a 7 uur is mogelijk waarbij je ook kunt denken aan een eenvoudige gletsjertocht of een meerdaagse huttentocht.
bron: “Wandern und Bergsteigen mit Kindern” van de Deutscher Alpenverein.
Hoe kan ik wandelen met een baby?
Wandelen met je baby kan op verschillende manieren.
Er zijn genoeg gezinnen die op pad gaan met de kinderwagen. Helaas is niet elk terrein daarvoor geschikt én er is een veel leuker alternatief!
Neem je kindje mee in een draagdoek, een ergonomische (!) draagzak of een rugdrager. Je baby zit in de juiste houding fijn tegen je aan voor lichaamscontact, kan lekker op een veilige manier om zich heen kijken en het maakt de band tussen jullie alleen maar sterker. Goed voor het vertrouwen van je baby in de wereld en zichzelf.
Waar vind ik leuke wandelroutes voor kinderen?
Leuke wandelroutes voor kinderen vind je gelukkig overal! Zoek je een wandeling op een specifieke plek, dan is Google je beste vriend.
Wandelroutes die leuk zijn met een kind vind je ook hier:
- Natuurmonumenten heeft meer dan 70 routes voor als je op pad wilt met kinderen. Het is ook leuk om je kind aan te melden voor OERRR. Je ontvangt dan leuke ideeën om met kinderen in de natuur te zijn.
- De Speurneus app van Landschap Noord-Holland.
- Wandelroutes in Gelderland vind je hier.
- De website van de ANWB heeft meer dan 30 wandelingen korter dan 5 km.
- Kijk ook eens tussen de wandelingen van Wandelnet.
- Wandelen met kids kan ook goed in Utrecht.
- Twente heeft leuke wandelingen voor kinderen te bieden.
- Vergeet ook niet de wandelroutes van Staatsbosbeheer te checken.
- Kinderwandelingen in Noord-Limburg.
- En nog veel meer!
Waar vind ik leuke wandelroutes voor kinderen in het buitenland?
Wil je wandelen in Duitsland, niet te ver van de grens? Check dan de routes in de Eifel. Ook staan er toffe wandelingen in de Eifel in het ebook Wandern mit kindern: Freizeit, Natur und Mehr genießen.
Een aanrader zijn ook de boeken uit de serie Erlebniswandern mit Kindern.
Wandelen met kinderen in Tirol in Oostenrijk? De bergen zijn voor elk kind indrukwekkend.
Met de Wikiloc app kun je filteren op wandelroutes voor het gezin over de wereld. Ook vind je hier allerlei andere routes. Een app die eigenlijk onmisbaar is voor elke buitensporter.
Wat moet ik meenemen voor een wandeling met kinderen?
Dat is een goede vraag! Denk in elk geval aan het volgende:
- Goede schoenen met wandelsokken.
- Gekleed in verschillende laagjes zodat je makkelijk wat aan of uit kunt trekken.
- Regenkleding, zeker als je in de bergen gaat wandelen, daar kan het weer zo omslaan.
- Bescherming voor de zon: een petje en zonnebrandcrème.
- Genoeg drinken voor iedere wandelaar. Zelfs als ik een klein rondje door de stad loop neem ik altijd mijn RVS drinkfles mee.
- Wat gezonds om te eten. Noten zijn goed voor als je kind wat extra “brandstof” nodig heeft. Een appeltje is ook handig meenemen. Maak je een dagtocht, dan neem je natuurlijk een complete lunch mee.
- Wat velletjes wc-papier voor als er iemand nodig moet…
- Een zakje om afval in mee te nemen.
- Mobiele telefoon zodat je kunt bellen in geval van nood of te gebruiken als gps.
Kan ik op wandelvakantie met kinderen?
Ja! En het is zelfs hartstikke leuk! 🙂
Wij beleefden met zijn tweeën de volgende avonturen:
- Met 10 maanden oud, kamperen in een tent in het Pitztal. Schitterende dagtochtjes gemaakt. Mijn Wild Cooky in de draagzak op mijn buik en de rugzak op mijn rug met alle uitrusting die nodig is voor het onvoorspelbare weer in de bergen.
-
We beleefden toen ze 1 jaar en 9 maanden was ons eerste NKBV Basiskamp in Italië en we gingen nog zelf de bergen in in Oostenrijk. Wild Cooky liep haar eerste stukken zelf en wanneer ze moe was, hoppa de Manduca in voor een tukkie om daarna weer lekker zelf verder te lopen. Een jaar later gingen we met de NKBV naar Ost-Tirol.
- Toen mijn Wild Cooky al ruim 3,5 jaar oud was, gingen we met de tent naar Luxemburg. Heerlijk wandelen daar. Vanaf de camping zo het bos in en genoeg te ontdekken voor ukkies.
- Bergwandelen met kinderen is ook in de Himalaya heel tof. Met 4 jaar zette mijn Wild Cooky haar voeten op Nepalese bodem en liep ze vanaf Lukla naar Namche Bazaar en terug in 7 dagen. We mochten samen de hoogste berg ter wereld, Mount Everest, bewonderen.
- Een jaar later zijn we op pad met onze zelfgebouwde camper en doen we de ene wandeling na de andere. Ze vraagt regelmatig of we weer een wandeling in de natuur kunnen doen. De steile bergroutes zijn haar favoriet. Lekker klimmen en klauteren.
Wat werkt bij jou goed om je kind mee te krijgen met een wandeling? Heb je nog tips voor ons? Stuur een e-mailtje of zet je onder dit bericht.
Nicole Orriëns
Mijn kinderen zijn vrij vervelend vind ik als het om wandelen gaat. Maar geocaching vinden ze wel leuk. Dus op die manier lukt het wel.
Wendy
Gelukkig dat je ze met Geocaching wel mee krijgt!
rachel
hier vonden en vinden ze het leuk om in de duinen te wandelen en de avondvierdaagse deden ze ook met plezier
Wendy
Ja dat is ook super gezellig!
An Van Assche
Wij vertrokken destijds gewoon en melden het woord ‘wandelen’ niet. Eigenlijk lukte het op die manier wel behoorlijk.
Wendy
hahahah, ja dat werkt ook!
Manon
Goede tips heb je hier geschreven. Denk dat vele ouders hier wel wat aan hebben!
Wendy
Dank je wel Manon!
Mandy
Wat een goede tips en leuke fotos tussendoor! Ik vond wandelen vroeger wel leuk, en nu nog steeds! Ik hoop dat mijn kinderen het later ook leuk gaan vinden
Laura
Niet alleen een wandeling met je kids duurt 2x zo lang. Met mij ook hoor
Wendy
hahhaha, nou dat is toch ook gewoon hartstikke mooi dat je de tijd neemt om te genieten 😉
Rory
Wat bijzonder om te lezen! Ik ben zelf eerlijk gezegd helemaal niet van het wandelen dus ik moest mij echt even erin verdiepen. Heel leuk om te lezen hoe ze vanaf jongs af aan heeft leren meedoen. Van die foto van dat klimmen in Spanje kreeg ik overigens wel behoorlijk de kriebels. Maar jullie zaten natuurlijk allebei vast. Maar toch.
Zelf gaan we – zeker in coronatijd – overigens wel elke dag uit school even wandelen in de buurt. Al is het maar 3 kwartier. Want die beweging vind ik heel belangrijk. Zelf rent en speelt ze heel veel buiten op school. Gisteren heeft ze nog een flink aantal kilometers gefietst met haar vader.
Wendy
Beweging is ontzettend belangrijk. Fietsen, rennen en buitenspelen is daarvoor ook perfect.
Hihihi, ja we zaten goed vast, maar het is soms best spannend! 🙂