Hoe fijn is het als je in de buurt van water bent en je onbezorgd kunt genieten van je kind dat in het water zwemt en speelt! Voor mij is dat echt een geweldig gevoel en voor mijn kleine Wild Cooky zeker ook! Wat een zelfvertrouwen heeft ze nu in het water. Het mooie is dat ze dit bereikt heeft zonder de reguliere abc zwemlessen. Zelf je kind leren zwemmen, dat kun jij óók!
In dit artikel vertel ik je er alles over. De methode die ik gebruik om zelf zwemles te geven is handig als je
- erover denkt om je kind zelf te leren zwemmen;
- zoekt naar zwemles vanaf 3 jaar;
- kind bang voor water is en je zelf graag deze watervrees met je kind aan wilt pakken;
- kind bang voor zwemles is;
- steeds merkt “mijn kind wil niet naar zwemles” of “mijn kind durft niet onder water te zwemmen”;
- graag alvast watergewenning doet voor het watervrij maken van je kind;
- gewoon erg veel zin in zwemmen met je kleintje hebt.
Zelf je kind leren zwemmen met Uswim
Update 1 September 2021: helaas is COVID Uswim fataal geworden. De website is tot mijn grote spijt offline. 😩 Een verlies voor alle jonge kinderen en hun ouders die samen willen leren zwemmen. Dit artikel geeft de inhoud van de cursus globaal weer. Mocht je behoefte hebben aan een uitgebreide beschrijving van elke fase, laat het me dan weten in de comments onder dit artikel. Bij voldoende belangstelling kan ik een gedetailleerde beschrijving geven van onze kennis en ervaring met deze lessen.
Update 11 September 2021: de filmpjes van Uswim zijn nog wel te vinden op Vimeo!
Update 11 Juli 2022: op Vimeo is helaas alleen nog maar te zien wat er in elke les geleerd wordt. Dat laat ook de stappen zien en kun je zeker gebruiken. Ook staan er nog lessen voor peuters online.
Zelf je kind leren zwemmen kun je heel goed doen door gebruik te maken van Uswim. Uswim is een in Australië ontwikkelde online methode om te leren zwemmen. Het programma bestaat uit 3 fasen: overlevingszwemmen, rugcrawl en freestyle (borstcrawl). Elke fase bestaat uit 3 levels.
Fase 1 Overlevingszwemmen
Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat jouw kind zichzelf kan redden mocht hij/zij in het water vallen. De focus in deze eerste fase ligt op het aanleren van een zwemtechniek waarbij jouw kind veilig naar de kant leert zwemmen.
In het eerste level leert je kind om controle te hebben over de ademhaling. Een kind dat niet onder water durft te zwemmen of een kind dat bang voor water is kan dit heel geleidelijk opbouwen. Ik deed dit met mijn dochter zelfs eerst met een teiltje water thuis in plaats van in het zwembad.
Doordat ze een coole zwembril op mocht zodat zij onder water kijken kon, was dit heel interessant voor haar. Het werd een uitdaging voor haar om steeds langer onder water te blijven. Uiteindelijk vond ze de gevraagde 10 seconden niet genoeg en wilde ze zelfs 20 seconden onder water blijven.
Blijven drijven wordt hard geoefend in het tweede level, zowel op de rug drijven als op de buik. Sommige kinderen vinden het op de rug drijven spannend of houden er niet van om hun oren in het water te hebben. Uswim geeft goede tips hoe je dit kunt aanpakken waardoor je kind een veilig gevoel krijgt.
Het echte overlevingszwemmen wordt dan aangeleerd in level 3. Als dit gelukt is kun je je kind een diploma geven voor het behalen van de eerste drie levels. Die kun je zo downloaden van de website van Uswim.
Fase 2 Rugcrawl
Deze fase is verdeeld in level 4, 5 en 6 waarbij je geleidelijk de rugcrawl aan leert. Er zijn zowel oefeningen in het water als op het droge om de juiste bewegingen voor de rugcrawl aan te leren. Mijn Wild Cooky oefent in de video met level 4.
Fase 3 Freestyle (borstcrawl)
De techniek voor borstcrawl wordt aangeleerd door zwemoefeningen in fase 3. Ook hier wordt elk level afgesloten met een zwemdiploma wat voor sommige kinderen een aanmoediging kan zijn om door te gaan.
Hoe werkt de methode voor het zelf zwemles geven?
Elke level bestaat uit zwemles filmpjes die je samen met je kind online kunt kijken. Jullie bekijken dan samen wat jullie gaan doen in het zwembad. In het filmpje worden de oefeningen voor gedaan en worden er tips gegeven om de zwemoefeningen makkelijker te laten verlopen. Bij bijvoorbeeld de leren drijven oefeningen zie je hoe je jouw kind het beste vast kunt houden of wat angst weg kunt nemen.
Bij het leren zwemmen wordt geen gebruik gemaakt van drijfmiddelen. Je kind leert dus direct wat het wel en niet moet doen om te blijven drijven. Jouw kind wordt zich zo ook bewust van het gevaar van water en weet wat water met zijn/haar lichaam doet.
Bij elk level wordt ook een lesplan geleverd. Die kun je meenemen naar het zwembad in een plastic hoesje en naast het bad leggen zodat je weet wat de volgende stap is. Zo kun je in het water de zwemles geven. Tips bij de oefeningen vind je soms ook in een aparte video. Je kindje geniet nu van privé zwemles en het zal jullie band zeker versterken. Een mooie kans om samen te leren.
Als je kind een level voltooid heeft, kun je de zwemles afsluiten met een zwemdiploma. Daarna ga je door met het volgende level.
Veelgestelde vragen (en antwoorden) over zelf je kind leren zwemmen
De afgelopen tijd heb ik van ouders vragen gehad over het zelf zwemles geven. Ik beantwoord ze hieronder.
Zwemles: vanaf welke leeftijd?
Wat de beste leeftijd voor zwemles is, is per kind verschillend en hangt denk ik vooral af van de verwachtingen die je hebt. Uswim geeft aan dat zwemles vanaf 3 jaar oud mogelijk is om het programma goed te kunnen volgen.
Als je met je kind vanaf 3 jaar zwemles gaat doen, zal het langer duren voordat level 9 bereikt is. Dit geeft helemaal niet als je het samen zwemmen vooral ziet als het hebben van een fijne tijd samen. Sterker nog het is fijn om al zo jong met de veiligheid in het water bezig te zijn.
Vind je het sneller leren zwemmen voor je kind belangrijk , dan adviseer ik je veel later te beginnen, als je kind 5 of 6 jaar oud is.
Het belangrijkste is eigenlijk dat je kind er zin in heeft om te leren zwemmen, dan komt de rest met een beetje hulp van jou vanzelf!
Wat zijn de kosten van zwemles?
De kosten voor het zelf leren zwemmen bestaan uit twee delen:
- de bijdrage voor Uswim van 9 dollar per maand;
- de kosten voor de toegang tot het zwembad.
De kosten voor het zwembad kun je zo laag mogelijk houden door bijvoorbeeld een 10-rittenkaart of sportpaspoort te kopen. De entree per keer is dan goedkoper dan losse toegang.
Wat heeft mijn kind nodig voor zwemles?
In de video’s van Uswim dragen de kinderen een zwembril. In de meeste zwembaden worden stoffen zoals chloor toegevoegd om het water schoon te houden. Dit stofje is niet zo fijn voor de ogen van je kind. Mijn dochter vergat eenmaal haar zwembril mee te nemen naar het zwembad en zwom onder water zonder zwembril. ’s Avonds was het huilen van de pijn in haar ogen. Ik adviseer je dus echt een goede zwembril aan te schaffen voor je kind.
Welke kinder zwembril kan ik het beste kopen?
Voor de allerkleinsten tot een jaar of 6 vind ik het model Speedo Sea Squad Infants een goede zwembril. Deze is door de kleintjes zelf goed vast te trekken met een speciale sluiting en sluit goed aan. Mijn Wild Cooky draagt hem in de video hierboven over de rugcrawl. Een alternatief voor de allerkleinsten is de blauwe kinder zwembril van Beco.
Een wat comfortabelere goede zwembril voor een kind is de Speedo Futura Biofuse Flexiseal. Deze zwembril die niet beslaat, heeft de biofuse technologie wat zorgt voor extra comfort door het zachte en flexibele materiaal.
Kinder wetsuit voor koukleumpjes
Helaas heeft mijn Wild Cooky het ook snel koud in het water. Een wetsuit is in haar geval in een wat kouder zwembad ook geen overbodige luxe. Voor jezelf kan dit ook fijn zijn omdat je als ouder toch wat minder beweegt in het water bij het zwemles geven.
Kinder oordopjes om te zwemmen
Sommige kinderen hebben last van hun oren met zwemmen, daarvoor zouden kinder oordopjes een uitkomst zijn. Er zijn speciale oordopjes voor kinderen voor het zwemmen.
Wat zijn de voordelen van zelf je kind leren zwemmen?
Een groot voordeel is dat je samen met je kind het tempo van leren zwemmen kunt bepalen. Je kind zal zeker niet bang voor water worden als je samen in het water bent. Ook is het natuurlijk geweldig dat je kind precies de aandacht krijgt die het nodig heeft om vertrouwd te raken in het water. Jullie band wordt door het samen zwemmen alleen maar hechter. Je kind zelf leren zwemmen is een schitterende kans om samen quality time te hebben.
Ook voor jezelf als ouder is het absoluut een uitdaging om zelf zwemles te geven. Je leert zeker net zoveel als je kind.
Wat zijn de nadelen van zelf zwemles geven?
Een nadeel is dat het soms een uitdaging kan zijn om een zwembad te vinden dat je toestemming geeft om met je kind te zwemmen zonder bandjes. Je kunt dit oplossen door met het zwembad in gesprek te gaan, te vertellen over deze zwemmethode en door een moment voor de zwemles uit te kiezen waarop het rustig is in het zwembad.
Tijdens het zwemmen op plekken waar drijfmiddelen verplicht zijn, kun je gebruik maken van een kurk, bandjes of puddle-jumpers. Het mooiste is het natuurlijk als dat niet nodig is, zodat je kind voelt wat water met zijn/haar lichaam doet.
Is het erg dat mijn kind geen zwem abc haalt met deze methode?
Persoonlijk vind ik het belangrijker dat mijn Wild Cooky goed kan zwemmen, dan dat daar een officieel diploma aan gekoppeld is. Door reguliere zwemlessen is het risico aanwezig dat mijn dochter helemaal niet meer wil zwemmen. Dan heb je ook niks aan een diploma en kan het juist gevaarlijk zijn als je kind na het halen van het diploma nog maar weinig zwemt.
Hecht je toch veel waarde aan een diploma? Je kunt ook eerst alle Uswim lessen met je kind doen. Je kind is dan al als een vis in het water. Zwemlessen voor het officiële zwem abc zullen dan ook snel gaan.
Kan een volwassene leren zwemmen met Uswim?
Ook een volwassene kan leren zwemmen met Uswim. Het is dan handig om samen met een vriend of vriendin te gaan oefenen in het zwembad. Er is altijd iemand nodig voor jouw veiligheid. Je bent nooit te oud om te leren! Het kunnen zwemmen zal je een hoop extra vrijheid bezorgen. Ik hoor graag hoe het je vergaan is.
Ervaringen met zelf je kind leren zwemmen
Heb jij ook zelf zwemles aan jouw kind gegeven? Deel jouw ervaring met ons door te mailen. Hoe mooi is het als je andere ouders met jouw ervaring kunt inspireren!?
Anne en Mathijs leren zelf dochter Elisa zwemmen
Anne, Mathijs en Elisa (4,5 jaar oud) zijn als gezin op reis voor een jaar. Elisa vond water altijd leuk maar kon tot een paar maanden geleden nog niet met haar hoofd onder water gaan, zonder water in te slikken of heel hard te hoesten. We zoeken nu campings uit met zwembaden zodat we meer kunnen oefenen.
Mathijs heeft eerst puur intuïtief met Elisa geoefend om haar gezicht in het water te laten gaan en haar adem kort in te houden. Na een tijdje ging dit beter. Ze werd elke keer zekerder van zichzelf en durfte langer en dieper onder water te blijven.
Toen wij hoorden over het programma van Uswim waren we snel enthousiast. We keken de video’s samen en daarna gingen we in het zwembad om de zwemles filmpjes in de praktijk te gaan oefenen. Elisa pikte het drijven op haar rug en buik heel snel op.
Na een paar weken kon ze al zonder bandjes 15 m afwisselend onder water zwemmen, op haar rug draaien en ademhalen, terug draaien en verder zwemmen. Het voelt voor ons als ouders nu een stuk beter en veiliger. We hebben ook al aan andere ouders verteld over Uswim. Het is leuk om te zien hoe natuurlijk kinderen survival zwemmen kunnen leren zonder hulp (van bandjes en andere drijfmiddelen) en met veel lol.
In dit artikel informeer ik je over een alternatieve veilige aanpak om te leren zwemmen. Voor eventuele ongelukken stelt wildcooky.com zich niet aansprakelijk.
Gauthier
Mijn kind heeft inderdaad de angsten zoals hierboven beschreven: angst om onder water te gaan en angst om naar zwemles te gaan (misschien te vroeg mee gestart..)
Ik heb dus zeker interesse in dit programma, want hij gaat graag zwemmen met mij en durft ook op glijbanen, speelt graag in water etcetera.
Wendy
Hallo Gauthier, wat vervelend dat je kind angsten heeft rondom zwemmen. Samen het water in, zonder enige druk, helpt dan zonder twijfel enorm zeker omdat je zegt dat je kind ook graag in water speelt. Beleef samen veel plezier in het water en dan komt het zwemmen ook wel, ook onder water, stap voor stap! Succes! Ik neem aan dat je de vimeo video’s gevonden hebt?!
Jacky
Interessant! Mijn zoon van 9 jr heeft angst voor water en heeft wat meer tijd dan doorsnee om dat te overwinnen. Graag zou ik hem helpen met behulp van jouw tips. Helaas kan ik de video op YouTube niet bekijken.
Wendy
Hoi Jacky, bij de update van 11 september 2021 zie je een linkje naar Vimeo, daar vind je de filmpjes. Succes!
Vanessa
Hey, leuk artikel!
Indien je nog materiaal hebt, ontvang ik het graag.
Gtn
Vanessq
Wendy
Hoi Vanessa, het is zo jammer dat er nog weinig materiaal online te vinden is. Helaas ben ik niet de auteur van de video’s en kan ik dat niet doen. Ik hoop dat je nog iets hebt aan wat er wel online staat, dat geeft toch een redelijk beeld. Succes!
Lydia Zivkovic
Hoi, ik wil onze kinderen zelf leren zwemmen. Ik heb dan ook interesse in het programma, zou je dat met mij willen delen?
Wendy
Hoi Lydia,
Wat leuk dat je dat gaat doen! De link naar de Vimeo video’s vind je in het artikel. Veel succes!
Jolanda Stegeman
Hi,
Wat een fijn artikel! Ik wil mijn peuter van 2 jaar graag leren overleven in het water. Mocht je deze stappen uitgebreid uitgelegd hebben. Ontvang ik ze heel erg graag. Het is nog geen waterrad en schrikt nog als hij met zijn hoofd onder water komt. Het zou mij in ieder geval een iets veiliger gevoel geven als hij leeftijd drijven.
Wendy
Hoi Jolanda, je kunt in de video’s op vimeo (link in artikel) zien wat de stappen zijn die je kunt volgen. Ik oefende met mijn dochter eerst met een emmer met water omdat ze het zo spannend vond. Gelukkig is het helemaal goedgekomen. Veel succes!
Femke oosterlee
Wat leuk!
Ik heb de videos gevonden en ga aan de slag met mijn zoon van 4 jaar.
Kan ik toevallig ook ergens de diploma s downloaden?
Wendy
Hoi Femke, wat fijn dat je ze gevonden hebt en aan de slag kunt met jouw zoon! Veel plezier!
De diploma’s heb ik geen idee van waar je ze kunt vinden. Ik weet zeker dat je zelf of samen wel iets moois kunt maken om een mijlpaal te vieren 😉
Marijke
Hoi Wendy,
Ik ben aan het oriënteren op mijn zoon zelf zwemles geven. Het lesplan met beschrijving voor alle fases kan ik online niet vinden denk ik?
Hartelijke groet!
Wendy
Hoi Marijke, helaas staat er nog weinig online. Zo jammmer van dit geweldige programma!
Rianne
Hoi Wendy,
Wat een leuke methode, dit lijkt mij ook wel wat!
Ik heb even gezocht, volgens mij zijn de filmpjes hier nog op te vinden.
https://www.dailymotion.com/search/uswim%20level%201/videos
Zijn dit de filmpjes die jij bedoelde?
Groetjes!
Wendy
Hoi Rianne, dit zijn niet de filmpjes zoals ze waren, maar voor de allerkleinsten is dit zeker interessant om mee te beginnen. Het legt ook alvast een mooie basis! Bedankt voor het delen van de link.